Bezglutenowe placki z cukinii mogą stać się hitem w wielu domach. Osoby chorujące na celiakie lub wykluczające gluten z diety z innych powodów często narzekają na brak zachęcających przepisów. Wiele z nich wymaga zakupu trudno dostępnych składników lub jest po prostu nudna. To nie dotyczy jednak tego dania. Placki z cukinii bez mąki to prosty, tani i ekspresowy przepis na sycący obiad. Nic tylko brać się za smażenie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Cukinię opłukujemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest stara i ma twardą skórę, można ją śmiało obrać. Następnie solimy starte warzywo i odstawiamy na kwadrans, by w tym czasie puściło sok. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Łączymy ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem w drugiej misce. Po minionym kwadransie odcedzamy cukinię, najlepiej z pomocą czystej gazy, a następnie łączymy z cebulą i czosnkiem.
Do warzywnej masy dodajemy jajka, przyprawy i... płatki owsiane. To właśnie ten składnik doskonale zastępuje mąkę. Płatki można dodać w całości, lub wcześniej zmielić je odrobinę w młynku do kawy. Nada się także zwykła mąką owsiana, ponieważ owies nie zawiera glutenu. Wiele osób woli jednak płatki owsiane w swojej pełnej postaci, ponieważ dodają one ciekawej tekstury do placków. Gotowe ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażymy na złocisty kolor. Z wierzchu powinny być chrupiące. Placki z cukinii podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Można dodać również kleks kwaśnej śmietany lub ulubionego sosu. Smacznego!