Co zrobić z suchego ciasta drożdżowego? Ten angielski deser uwielbia cały świat - nie zmarnuje się ani okruszek

Zostało ci z weekendu podeschnięte ciasto drożdżowe i nie wiesz, co z nim zrobić? No bo tak: twarde i suche narazi na niebezpieczeństwo twoje zęby, z kolei moczone w herbacie nie smakuje jakoś wybitnie, a wyrzucić przecież szkoda. Ten dylemat raz na zawsze odejdzie w niepamięć, kiedy poznasz przepis na kultowy angielski deser. Nie zmarnuje się ani okruszek.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nikt nie chce marnować jedzenia z szacunku do własnej i cudzej pracy, ale także z powodu oszczędności i chęci odkrywania nowych smaków. Dziś podpowiemy wam, co zrobić z zeschniętym ciastem drożdżowym, które już nie jest apetyczne, a twarde kawałki mogłaby kaleczyć nam podniebienie. Nie, nie będziemy ścierać go na tarce na panierkę do ciasteczek ani jako masy spulchniającej do innych słodkich wypieków. Bread pudding, słyszał ktoś? To angielski deser, który znalazł fanów na całym świecie. Przepis jest banalny i sprawi, że przez kilka dni będziecie się cieszyć pysznymi słodkościami - najlepierw ciastem, później... też ciastem. 

Zostało ci suche ciasto drożdżowe? W ten sposób dasz mu drugie życie

Składniki:

  • ok. 300 g czerstwego ciasta drożdżowego, najlepiej bez dodatków
  • 200 ml słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki
  • 200 ml mleka, może być pełnotłuste, ale może być także napój roślinny
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: kilka rodzinek lub kandyzowanych owoców

Bread pudding - przepis na kultowy deser

  1. Drożdżowe ciasto pokrój najpierw w kromki, następnie w trójkąty. Możesz także pokroić je w kostkę, tylko nie powinna być za drobna.
  2. Do miski wbij jajka. Dodaj oba cukry i wymieszaj całość na jasną, gładką masę. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Ponownie dokładnie wymieszaj. 
  3. Przygotuj brytfannę lub naczynie żaroodporne. Następnie dodaj kawałki ciasta drożdżowego i zalej masą z jajek i śmietany z mlekiem. Potrząśnij, by masa przykryła ciasto. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Piecz całość przez pół godziny. Podawaj z rodzynkami, świeżymi lub kandyzowanymi owocami albo domową konfiturą. 

Wskazówka: Oczywiście do tego deseru idealnie pasują sezonowe owoce, szczególnie polecam jabłka lub gruszki starte na tarce i lekko oprószone cynamonem. Pycha, jakich mało.

Więcej o: