Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki z jabłkami to świetny pomysł na śniadanie, lunch do pracy i słodki podwieczorek. Przepis, który dziś wam zdradzimy, jest nie tylko sprawdzony i niezawodny, ale także szybki. Placki wychodzą genialne, rozpływają się w ustach, są puszyste i leciutkie. Jednak należy pamiętać o najlepszym przyjacielu jabłek - cynamonie.
Placki z jabłkami - przepis na jesienny przysmak
Składniki:
- 1 szklanka mleka, najlepiej tłustego
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 2 niewielkie jabłka
- 1 większe jajko
- płaska łyżeczka sody
- łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę oraz cukier.
- Wbij jajko, dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem na średnich obrotach.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i na umiarkowanej mocy palnika smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne.
- Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje placuszki były jeszcze delikatniejsze, połowę mleka możesz zastąpić kefirem. Wówczas proponuję zamienić jednak cukier puder na cukier waniliowy.