Jesienne placuszki z jabłkami gotowe w pięć minut. Jedna przyprawa jest niezastąpiona

Placuszki z jabłkami to przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa i idealny jesienny przysmak, gdzie w naszych sadach pełno już jest pysznych i soczystych owoców. Przepis na placuszki jest banalny, a ich wykonanie zajmuje dosłownie dwie chwile. Nie zapomnij o cynamonie, a nie oderwiesz się od talerza.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki z jabłkami to świetny pomysł na śniadanie, lunch do pracy i słodki podwieczorek. Przepis, który dziś wam zdradzimy, jest nie tylko sprawdzony i niezawodny, ale także szybki. Placki wychodzą genialne, rozpływają się w ustach, są puszyste i leciutkie. Jednak należy pamiętać o najlepszym przyjacielu jabłek - cynamonie. 

Placki z jabłkami - przepis na jesienny przysmak

Składniki:

  • 1 szklanka mleka, najlepiej tłustego
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 niewielkie jabłka
  • 1 większe jajko
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę oraz cukier. 
  2. Wbij jajko, dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem na średnich obrotach. 
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i na umiarkowanej mocy palnika smaż, aż z obu stron będą złote i apetyczne. 
  4. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje placuszki były jeszcze delikatniejsze, połowę mleka możesz zastąpić kefirem. Wówczas proponuję zamienić jednak cukier puder na cukier waniliowy.

Więcej o: