Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Nic dziwnego, ponieważ smakują obłędnie, a na dodatek z zewnątrz są chrupiące, a w środku pulchniutkie. Jak przygotować placki ziemniaczane w jesiennym wydaniu? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Placki ziemniaczane z dynią. Dodatek tego warzywa zaskoczy gości
Placki z dyni to pomysł na każdy posiłek - idealne na śniadanie, szybki obiad i jesienną kolację. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możemy zabrać je ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Przygotowuje się je szybko - bo można wyrobić się z tym do 20 minut. Jak zatem przygotować placki ziemniaczane z dynią? Podpowiadamy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 500 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej,
- 500 g ziemniaków,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- cebula,
- 4 łyżki mąki,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- szczypta tymianku,
- szczypta papryki ostrej,
- olej do smażenia.
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Możemy też pokroić ją w drobną kostkę.
- Do miski wkładamy starte warzywa, dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawy: sól, pieprz, tymianek i ostrą paprykę. Jeśli chcemy, by były pikantniejsze, możemy dodać też szczyptę chilli.
- Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy łyżką niewielkie placki. Smażymy z obu stron, aż osiągną złoty kolor.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami - ketchupem, szklanką mleka czy śmietaną.