Dodaj to warzywo do placków ziemniaczanych. Będą bardziej kolorowe, ale też smaczniejsze

Tradycyjne placki ziemniaczane są obłędnie pyszne, ale w kwestii tego dania, zdecydowanie warto poeksperymentować. Na targowiskach i w sklepach już króluje to pyszne i kolorowe warzywo. Kupcie je, a wyczarujecie wyjątkowe placuszki.

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Nic dziwnego, ponieważ smakują obłędnie, a na dodatek z zewnątrz są chrupiące, a w środku pulchniutkie. Jak przygotować placki ziemniaczane w jesiennym wydaniu? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Placki ziemniaczane z dynią. Dodatek tego warzywa zaskoczy gości 

Placki dyni to pomysł na każdy posiłek - idealne na śniadanie, szybki obiad i jesienną kolację. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możemy zabrać je ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Przygotowuje się je szybko - bo można wyrobić się z tym do 20 minut. Jak zatem przygotować placki ziemniaczane z dynią? Podpowiadamy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 500 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • cebula, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • szczypta pieprzu ziołowego, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • szczypta tymianku
  • szczypta papryki ostrej, 
  • olej do smażenia. 

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Możemy też pokroić ją w drobną kostkę. 
  2. Do miski wkładamy starte warzywa, dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawy: sól, pieprz, tymianek i ostrą paprykę. Jeśli chcemy, by były pikantniejsze, możemy dodać też szczyptę chilli. 
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy łyżką niewielkie placki. Smażymy z obu stron, aż osiągną złoty kolor. 
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami - ketchupem, szklanką mleka czy śmietaną.  
Więcej o: