• Link został skopiowany

Pomorska zupa klopsikowa. Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na obłędny obiad na jesień

Jesienią domowe menu przechodzi prawdziwą rewolucję - lekkie dania zastępują wówczas rozgrzewające buliony, potrawki i tradycyjne smaki. Ewa Szczęsna, uczestniczka tegorocznej edycji MasterChefa zdradza przepis na obłędny smak prosto z Pomorza. Mowa tu o zupie klopsikowej, która syci i rozpieszcza podniebienie.
zupa klopsowa
Irina Mos / shutterstock.com

Pogoda z dnia na dzień się zmienia, upały odchodzą w niepamięć, a prognozy przewidują powolny spadek temperatury i coraz więcej deszczu. Oznacza to tylko jedno - domowe menu musi diametralnie się zmienić! Lekkie, rześkie smakołyki odkładamy na bok, a ich miejsce zajmą rozgrzewające potrawki, zupy, zapiekanki i wiele innych obłędnych dóbr. Uczestniczka MasterChefa zdradza przepis na potrawę 2w1 - czyli pomorską zupę klopsikową. 

Pomorska zupa klopsikowa idealna na jesienny obiad 

Szukasz ciekawej inspiracji na jesienny obiad? Zamiast szykować nudne, wszystkim znane klasyki, postaw na nieco bardziej oryginalny przepis. Ewa Szczęśna - uczestniczka ostatniej edycji MasterChefa, oraz blogerka kulinarna znana w social mediach z nicku @Włoska Mama, oraz wyśmienitych przepisów, zdradziła przepis na nietypowe i jednocześnie obłędnie smaczne danie 2w1. Mowa tu o pomorskiej zupie klopsikowej, która idealnie rozgrzeje, nasyci i niemalże poprawi humor w pochmurne popołudnie. 

Zupa klopsikowa według Ewy Szczęsnej to połączenie warzywnego bulionu pełnego smaków, aromatów i witamin z drobnymi kuleczkami z mięsa mielonego. Taki duet to spektakularne połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym - jest domowo, smacznie i iście jesiennie! 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Tak pomorską zupę klopsikową robi uczestniczka MasterChefa 

Składniki na zupę: 

  • 2 l wywaru lub wody,
  • ziemniaki (zostaw na koniec),
  • cebula,
  • marchewka,
  • seler,
  • por,
  • Iiście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz w ziarnach,
  • śmietana 18 proc.,
  • sól.

Klopsiki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek,
  • mąka do obsypania. 
 

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie przygotuj warzywa - obierz i pokrój: seler, cebulę, marchewkę, seler naciowy, por. 
  2. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie. Gdy warzywa ładnie się zarumienią podlej całość podgrzanym wywarem. Całość dopraw listkami laurowymi, solą i pieprzem. Pozostaw na małym ogniu i gotuj do miękkości warzyw. 
  3. Teraz pora na klopsiki. Mięso mielone przełóż do miski, połącz z podsmażoną cebulkę, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem i zieleniną. 
  4. Mięsną masę dokładnie wyrób i formuj estetyczne klopsiki.
  5. Kulki mięsne obtocz na koniec w mące. Wrzuć do zupy. 
  6. Na koniec pokrój ziemniaki i także wrzuć do zupy. Później tylko 20 minut na palniku, zabielanie Śmietanką i gotowe. 
Więcej o: