Idealna przekąska na jesień, czyli jak zrobić cynamonki z ciasta francuskiego. Ekspresowy deser zachwyci wszystkich

Cynamonki to jedne z najbardziej lubianych słodkich przekąsek. Pasują idealnie na jesień i zimę, a do tego są banalnie proste w przygotowaniu. Zapomnij o drożdżowym cieście i godzinnych przygotowaniach. Cynamonowe bułeczki przygotujesz również z ciasta francuskiego.

Wraz z jesienią przychodzi ochota na korzenne i nieco cięższe smaki. Z owocowych sałatek przerzucamy się na rozgrzewające owsianki, a z lekkich ciast na mocno doprawione słodkości. Cynamonki nie tylko idealnie nadają się do porannej kawy, ale na dodatek zrobisz je w pół godziny i tylko z czterech składników. Ten prosty przepis uratuje cię, gdy najdzie cię nagła ochota na domowe słodycze. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Cruffin cynamonowy - słodka przekąska

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 50 g masła,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej),
  • cynamon w ilości do smaku,
  • opcjonalnie lukier do dekoracji.

Mięciutkie cynamonki z ciasta francuskiego. Będą słodkie i aromatyczne

Masło przekładamy do rondelka i powoli roztapiamy na słabym ogniu, stale mieszając. To niezwykle ważne, by nie przypalić tłuszczu. Gdy ten będzie już płynny, odstawiamy rondelek z palnika i studzimy płynne masło. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie na stolnicy. Warto odstawić je na kilka minut, by się dobrze ociepliło. Dzięki temu lepiej wyrośnie. Po około 15 minutach możemy posmarować płat ciasta francuskiego masłem. Natłuszczone ciasto posypujemy warstwą cukru i cynamonu. Oba suche składniki warto wymieszać ze sobą wcześniej, dzięki czemu słodka warstwa rozprowadzi się po cieście równomiernie.

Następnie zwijamy całość w roladę i kroimy na grube plastry (ok. 3-4 cm). Każdy plaster ciasta układamy ciasno obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek można posmarować pozostałym masłem (jeśli zostało w rondelku). Cynamonki z ciasta francuskiego należy piec przez 15-30 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystko zależy od rodzaju ciasta i grubości plastrów. Gotowe bułeczki wyciągamy do ostudzenia. Można polać je lukrem, dzięki czemu będą bardziej wilgotne. Będą smakować wybornie do korzennej kawy lub rozgrzewającej herbaty. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.