Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z papryki to moje jesienne popisowe danie, które robię zawsze, kiedy spodziewam się odwiedzić gości, w tym teściowej, która świetnie gotuje, a tę zupę wprost uwielbia. Jeśli chodzi o przepis, to jest naprawdę banalny, nie zapominam jednak o serze i sporej ilości czosnku. Nie zapominam także o najważniejszej rzeczy - porządnym upieczeniu papryki. Tak, właśnie wcześniejsze upieczenie papryki zapewnia zupie ten niesamowity, głęboki smak.
Zupa krem z papryki - przepis, który pokochała nawet teściowa
Składniki:
- 1 kg czerwonej, najlepiej mięsitej papryki
- cebula
- ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 3 zabki czosnku
- ok. 100 g sera feta
- masło
- ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz, odrobina oregano, odrobina chili
- grzanki do podania
Zupa krem z pieczonej papryki - sposób wykonania:
- Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie połóż na blaszcze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż miejscami papryka dość wyraźnie się przypali.
- Upieczoną paprykę wyjmij z piekarnika i włóż do rękawa foliowego lub plastikowego pudełka. Pozostaw na kwadrans, by odparowała. To sprawi, że dużo łatwiej będzie ją obierać.
- Kiedy papryka odpoczywa, zajmij się resztą. Przygtotuj garnej i rozpuść w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj porzeciśnięty czosnek i chwilę posmażaj.
- Podsmażoną cebulę zalej bulionem i zagotuj. Następnei dodaj pokrojony miąższ z pieczonej papryki i całosć gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
- Dodaj ser feta i śmietankę, następnei całość zblenduj. Dopraw przyprawami do smaku, jednak uważaj z solą - ser feta jest słony sam w sobie. Podawaj z grzankami.
Ta zupa idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także podczas rodzinnych uroczystości, czy spotkań ze znajomymi. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis - naprawdę warto.