Teściowa błagała mnie o przepis. Zupa krem z papryki wychodzi mi bosko, bo robię jeden myk

Sezon na paprykę trwa i z tej okazji chciałabym podzielić się z wami przepisem na zupę krem z papryki. Robię ją od kilku lat i jest prawdziwym hitem. Wychodzi gęsta, bardzo aromatyczna i po prostu przepyszna, bo robię jeden myk przed gotowaniem. Polecam już nagrzewać piekarnik.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa krem z papryki to moje jesienne popisowe danie, które robię zawsze, kiedy spodziewam się odwiedzić gości, w tym teściowej, która świetnie gotuje, a tę zupę wprost uwielbia. Jeśli chodzi o przepis, to jest naprawdę banalny, nie zapominam jednak o serze i sporej ilości czosnku. Nie zapominam także o najważniejszej rzeczy - porządnym upieczeniu papryki. Tak, właśnie wcześniejsze upieczenie papryki zapewnia zupie ten niesamowity, głęboki smak. 

Zupa krem z papryki - przepis, który pokochała nawet teściowa

Składniki:

  • 1 kg czerwonej, najlepiej mięsitej papryki
  • cebula
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 3 zabki czosnku
  • ok. 100 g sera feta 
  • masło
  • ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, odrobina oregano, odrobina chili
  • grzanki do podania

Zupa krem z pieczonej papryki - sposób wykonania:

  1. Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie połóż na blaszcze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż miejscami papryka dość wyraźnie się przypali. 
  2. Upieczoną paprykę wyjmij z piekarnika i włóż do rękawa foliowego lub plastikowego pudełka. Pozostaw na kwadrans, by odparowała. To sprawi, że dużo łatwiej będzie ją obierać. 
  3. Kiedy papryka odpoczywa, zajmij się resztą. Przygtotuj garnej i rozpuść w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj porzeciśnięty czosnek i chwilę posmażaj. 
  4. Podsmażoną cebulę zalej bulionem i zagotuj. Następnei dodaj pokrojony miąższ z pieczonej papryki i całosć gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. 
  5. Dodaj  ser feta i śmietankę, następnei całość zblenduj. Dopraw przyprawami do smaku, jednak uważaj z solą - ser feta jest słony sam w sobie. Podawaj z grzankami. 

Ta zupa idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także podczas rodzinnych uroczystości, czy spotkań ze znajomymi. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis - naprawdę warto.

Więcej o: