W niemal każdym regionie Polski można znaleźć niebywale smaczne dania, przepisy, wypieki i lokalne wyroby. Wiele smakołyków, takich jak placki, pierogi, mięsne rarytasy czy słodkie ciasta są nam doskonale znane - niektóre natomiast dla wielu pozostają tajemnicą i wielką niewiadomą. Dlatego warto przygotować polską breję, która nie tylko obłędnie smakuje, ale też zrobi furorę wśród domowników czy gości.
Jak Polska długa i szeroka tyle znakomitych dań, specjałów i smakołyków. Jednym z nieco mniej znanych jest breja, czyli nic innego jak tradycyjna potrawa szykowana z mąki i wody, ale także rozmaitych kaszy czy ziemniaków. Podstawą była jednak konsystencja, która była tutaj elementem obowiązkowym - całość musiała być gęsta i zawiesista, bez tego ani rusz! Warto dodać, że tego typu kulinarny ewenement to bardzo tani koszt i jednocześnie doskonałe źródło białka - w naszej porcji około 25 g.
Obłędny przepis na klejącą i jednocześnie kremową bryję zdradziła w social mediach Karolina Paciorek, znana bardziej z kanału @Roślinnabeza. Poza główną atrakcją, jaką są tu bez dwóch zdań ziemniaki, nie zabrakło też kolorowych i ciekawych dodatków. Breja świetnie komponuje się z karmelizowaną cebulką, kefirem, chrupiącą kiszoną kapustą oraz maślaną fasolką. To jednak tylko propozycja zestawienia - breję można dowolnie łączyć i komponować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzyła duet z mięsem lub wyłącznie z produktami wegańskimi.
Składniki:
Sposób przygotowania: