Najpyszniejsza polska breja za mniej niż 10 zł. Kultowe danie wraca na salony w udoskonalonej wersji

Szukasz pomysłu na tani, szybki i jednocześnie tradycyjny obiad? Postaw na polską breję, czyli dawny rarytas, który odpowiednio przygotowany skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są nie tylko ziemniaki, ale też kolorowe dodatki - jest swojsko, smacznie i przede wszystkim tanio.

W niemal każdym regionie Polski można znaleźć niebywale smaczne dania, przepisy, wypieki i lokalne wyroby. Wiele smakołyków, takich jak placki, pierogi, mięsne rarytasy czy słodkie ciasta są nam doskonale znane - niektóre natomiast dla wielu pozostają tajemnicą i wielką niewiadomą. Dlatego warto przygotować polską breję, która nie tylko obłędnie smakuje, ale też zrobi furorę wśród domowników czy gości. 

Polska breja to rarytas dawnych lat, który powraca na salony 

Jak Polska długa i szeroka tyle znakomitych dań, specjałów i smakołyków. Jednym z nieco mniej znanych jest breja, czyli nic innego jak tradycyjna potrawa szykowana z mąki i wody, ale także rozmaitych kaszy czy ziemniaków. Podstawą była jednak konsystencja, która była tutaj elementem obowiązkowym - całość musiała być gęsta i zawiesista, bez tego ani rusz! Warto dodać, że tego typu kulinarny ewenement to bardzo tani koszt i jednocześnie doskonałe źródło białka - w naszej porcji około 25 g. 

Obłędny przepis na klejącą i jednocześnie kremową bryję zdradziła w social mediach Karolina Paciorek, znana bardziej z kanału @Roślinnabeza. Poza główną atrakcją, jaką są tu bez dwóch zdań ziemniaki, nie zabrakło też kolorowych i ciekawych dodatków. Breja świetnie komponuje się z karmelizowaną cebulką, kefirem, chrupiącą kiszoną kapustą oraz maślaną fasolką. To jednak tylko propozycja zestawienia - breję można dowolnie łączyć i komponować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzyła duet z mięsem lub wyłącznie z produktami wegańskimi. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Przepis na breję, czyli swojski, tani obiad w iście polskim stylu 

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 500 g cebuli,
  • 30 g oleju,
  • puszka białej fasoli,
  • 2 porcje jogurtu sojowego lub zsiadłego mleka,
  • 2 porcje kiszonej kapusty,
  • szczypiorek,
  • czarny pieprz,
  • sól.
 

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kosteczkę. Jeśli chcesz uniknąć płaczu, włóż ją wcześniej do lodówki i pamiętaj, by nie odcinać miejsca z korzonkiem. 
  2. Warzywo smaż przez kilkanaście minut - powinna być ładnie zarumieniona, wręcz złota. 
  3. Mieszaj i pilnuj, żeby cebula się nie przypaliła, a równo smażyła. Najważniejsza jest tu cierpliwość
  4. Teraz pora na ziemniaki - bulwy gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je i ubij na kremowe pure. Na koniec lekko j dosól. 
  5. Wskazówka - jeśłi chcesz uzyskać niebanalny smak, ziemniaki ubij z odcedzoną białą fasolą. Wówczas będzie ciekawiej. 
  6. Breję przełóż do miski razem z jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Obok ułóż fasolkę, porcję kapusty, a na wierzch ziemniaków - poszatkowany koperek. 
  7. Danie oprósz pieprzem i gotowe! 
Więcej o: