Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ćwikła kojarzy nam się z wielkanocnym ucztowaniem, ale przecież nie musimy odmawiać sobie przyjemności z jedzenia tartych buraczków z chrzanem w inne dni. Co więcej, myślę, że domowej roboty ćwikła jest najlepszym dodatkiem do mięs, wędlin i kanapek, i mówiąc szczerze wolę ją niż np. musztardę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą ćwikłę na zimę do słoika. Nie wolno zapomnieć o czosnku - to on właśnie sprawi, że babcia popłacze się z zazdrości.
Ćwikła na zimę do słoików - najlepszy przepis na buraczki
Składniki:
- ok. 4 kg buraków (polecam te podłużne)
- 300 g startego chrzanu (możesz użyć tego gotowego ze słoiczka)
- 4 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli (do smaku)
- ok. 150 ml octu
- pieprz do smaku
Domowa ćwikła - sposób wykonania:
- Buraki dokładnie wyszoruj lub obierz. Następnie ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wodę po buraczkach wykorzystaj później jako bazę do zupy.
- Ugotowane buraczki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić w maszynce. Przełóż do miski.
- Dodaj starty chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i ocet. Jednak octu nie wlewaj od razu całej ilości - wlej połowę i określ, czy jeszcze brakuje.
- Całość dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich starte buraczki. Szczelnie zakręć.
- Przygotuj duży garnek i dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowana ćwikła to idealny i zdrowy dodatek do najróżniejszych potraw. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak, buraki ugotuj z dodatkiem kilku listków laurowych.