Ćwikła na zimę do słoików. Nie zapomnij o białym dodatku, a będzie palce lizać

Mamy jesień, a więc czas na przetwory z buraków. Nie muszę mówić, że najlepsze buraki są właśnie teraz i aż żal nie wykorzystać sezonu na te cudowne, zdrowie i przepyszne warzywa. Dziś mamy dla was przepis na domową ćwikłę na zimę, która smakuje po prostu bosko. Jaki jest jej sekret? Biały dodatek. I nie, nie chodzi jedynie o chrzan.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ćwikła kojarzy nam się z wielkanocnym ucztowaniem, ale przecież nie musimy odmawiać sobie przyjemności z jedzenia tartych buraczków z chrzanem w inne dni. Co więcej, myślę, że domowej roboty ćwikła jest najlepszym dodatkiem do mięs, wędlin i kanapek, i mówiąc szczerze wolę ją niż np. musztardę. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą ćwikłę na zimę do słoika. Nie wolno zapomnieć o czosnku - to on właśnie sprawi, że babcia popłacze się z zazdrości. 

Ćwikła na zimę do słoików - najlepszy przepis na buraczki

Składniki:

  • ok. 4 kg buraków (polecam te podłużne)
  • 300 g startego chrzanu (możesz użyć tego gotowego ze słoiczka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek cukru 
  • 1 łyżka soli (do smaku)
  • ok. 150 ml octu
  • pieprz do smaku

Domowa ćwikła - sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie wyszoruj lub obierz. Następnie ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wodę po buraczkach wykorzystaj później jako bazę do zupy. 
  2. Ugotowane buraczki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić w maszynce. Przełóż do miski. 
  3. Dodaj starty chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i ocet. Jednak octu nie wlewaj od razu całej ilości - wlej połowę i określ, czy jeszcze brakuje. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich starte buraczki. Szczelnie zakręć. 
  5. Przygotuj duży garnek i dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez ok. 15 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Tak przygotowana ćwikła to idealny i zdrowy dodatek do najróżniejszych potraw. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak, buraki ugotuj z dodatkiem kilku listków laurowych. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.