Marchewkowiec to bezkonkurencyjny placek na jesienny stół. Wystarczy połączyć warzywa i korzenne dodatki

Nie ma lepszego ciasta na jesień niż marchewkowiec! To banalne i jednocześnie niezawodne połączenie warzyw i słodkich dodatków zawsze się udaje i doskonale sprawdzi się wśród jesiennych łakoci. Wystarczy kilka minut na starcie sezonowych dóbr, reszta dosłownie robi się sama.

Zapomnij o klasycznych ciastach pełnych pustych kalorii! Oto marchewkowiec, czyli idealne połączenie, które gwarantuje doskonały, słodki efekt bez kilku godzin przygotowań i niekończącej się liście składników. Wystarczy prosta metoda, by placek wyszedł palce lizać. 

Wyborny marchewkowiec, który szybko zniknie z blaszki do pieczenia 

O tej porze roku w domowym menu królują aromatyczne przyprawy i korzenne smaki, dlatego warto postawić na ekspresową słodycz z dodatkową porcją witamin. Mowa tu rzecz jasna o niezawodnym przepisie na ciasto marchewkowe. Potrzebne będą jedynie sezonowe warzywa, szczypta korzennych i rozgrzewających przypraw i kilka słodkich dodatków, by stworzyć to cukiernicze dzieło sztuki. Gdy produkty leżakują już na kuchennym blacie, wystarczy jedynie zetrzeć marchew, połączyć ją z pozostałymi składnikami i gotowe! Nie ma nic smaczniejszego, zdrowszego i zarazem prostszego! 

Marchewkowiec warto jednak nieco wzbogacić i podkręcić jesiennymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się zatem garść ulubionych orzechów, porcja cynamonu czy miód zamiast cukru. Takie zestawienie to gwarancja smaku i pięknej prezencji. Dla nieco większych łasuchów polecamy także puszyste nadzienie bazujące na kremowym serku. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na marchewkowiec to łatwizna i must have tegorocznej jesieni

Składniki: 

  • 350 g startej marchewki,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 200 g brązowego cukru lub prawdziwego miodu,
  • 4 duże jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i cukier. Do produktów sypkich dodaj startą na małych oczkach marchew.
  2. Poza warzywami do misy wbij jajka, dodaj też pastę waniliową i drobno posiekane orzechy. Całość na koniec zalej olejem i dokładnie wymieszaj - składniki powinny się ładnie połączyć, obejdzie się jednak bez miksera czy robota kuchennego, a łyżka lub łopatka w zupełności wystarczy. 
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w 170 stopniach przez około 30-40 minut. Po tym czasie powinno całkowicie wystygnąć. 
  4. Na koniec zadbaj o dekorację. Polecamy przekroić marchewkowiec na pół i przełożyć kremową masą na bazie serka philadelphia lub polać plackiem puszystym lukrem. 
Więcej o: