Sos grzybowy Anny Lewandowskiej to magia. Już nie musicie zazdrościć Robertowi, zrobicie go w domu

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto coś z nich przygotować. Sos grzybowy to najlepszy wybór, jaki może paść. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która postanowiła podzielić się swoim przepisem. Gwarantujemy, że jak Robert się tym zajada, to i wy będziecie.

Anna Lewandowska na swojej oficjalnej stronie podzieliła się przepisem na kurczaka w sosie grzybowym. Do przygotowania tego pysznego dania używa borowików szlachetnych, znanych wszystkim jako prawdziwki, ale można użyć dowolnych grzybów, a na pewno będą smakować obłędnie. Oto przepis, który warto zapisać na później. 

Zobacz wideo Szukamy grzybów w przydomowym lasku. Tych okazów wcześniej tu nie było

Sos grzybowy - przepis Anny Lewandowskiej. Jest tak pyszny, że nie sposób mu się oprzeć 

Sos grzybowy to smak jesieni, któremu nie sposób się oprzeć. Doskonale wie o tym Anna Lewandowska, która podzieliła się z fanami przepisem, który pokochała jej rodzina. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 150 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2,5 garści borowików, 
  • pół cebuli czerwonej, 
  • 2 łyżeczki koperku, 
  • 3 marchewki, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • 3 łyżki mleczka kokosowego, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu. 

Sos grzybowej Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i posypujemy solą i pieprzem. Całość mieszamy. 
  2. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. 
  3. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub w piórka. 
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i umieszczamy kurczaka, marchewkę i cebulę. Całość razem smażymy, aż do całkowitego podsmażenia mięsa. 
  5. W międzyczasie kroimy grzyby, a następnie dodajemy do reszty składników na patelni. Dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy przez około 15 minut. 
  6. Po tym czasie dolewamy mleczka kokosowego, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. 
  7. Tak przygotowany grzybowy sos z kurczakiem posypujemy koperkiem, by smakował jeszcze lepiej. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.