-
Haps
-
Jak przygotować
- Sos grzybowy Anny Lewandowskiej to magia. Już nie musicie zazdrościć Robertowi, zrobicie go w domu
Sos grzybowy Anny Lewandowskiej to magia. Już nie musicie zazdrościć Robertowi, zrobicie go w domu
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto coś z nich przygotować. Sos grzybowy to najlepszy wybór, jaki może paść. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która postanowiła podzielić się swoim przepisem. Gwarantujemy, że jak Robert się tym zajada, to i wy będziecie.
Anna Lewandowska na swojej oficjalnej stronie podzieliła się przepisem na kurczaka w sosie grzybowym. Do przygotowania tego pysznego dania używa borowików szlachetnych, znanych wszystkim jako prawdziwki, ale można użyć dowolnych grzybów, a na pewno będą smakować obłędnie. Oto przepis, który warto zapisać na później.
Zobacz wideo
Szukamy grzybów w przydomowym lasku. Tych okazów wcześniej tu nie było
Sos grzybowy - przepis Anny Lewandowskiej. Jest tak pyszny, że nie sposób mu się oprzeć
Sos grzybowy to smak jesieni, któremu nie sposób się oprzeć. Doskonale wie o tym Anna Lewandowska, która podzieliła się z fanami przepisem, który pokochała jej rodzina. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 150 g mięsa z piersi kurczaka,
- 2,5 garści borowików,
- pół cebuli czerwonej,
- 2 łyżeczki koperku,
- 3 marchewki,
- 1 łyżeczka masła,
- 3 łyżki mleczka kokosowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sos grzybowej Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i posypujemy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy masło i umieszczamy kurczaka, marchewkę i cebulę. Całość razem smażymy, aż do całkowitego podsmażenia mięsa.
- W międzyczasie kroimy grzyby, a następnie dodajemy do reszty składników na patelni. Dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy przez około 15 minut.
- Po tym czasie dolewamy mleczka kokosowego, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty.
- Tak przygotowany grzybowy sos z kurczakiem posypujemy koperkiem, by smakował jeszcze lepiej. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!