Nie ma to jak prosty deser. To ciasto jogurtowe ze śliwkami na oleju zrobisz w mgnieniu oka. Co więcej, jest tak smaczne, że zniknie z blachy, zanim zdąży wystygnąć. Połączenie śliwek, cynamonu i słodkiej kruszonki będzie komponować się doskonale z filiżanką dobrej kawy lub herbaty. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Ważne, by były dojrzałe, ponieważ w tym przepisie owoce nie są dodatkowo słodzone. Gotowe śliwki obtaczamy w cynamonie (ilość dowolna, w zależności od preferencji) i odstawiamy na bok. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, oraz dodajemy cukier. Następnie do suchych składników wbijamy jajka, dodajemy miód lub syrop, oraz skyr. Chwilę mieszamy i dolewamy również olej oraz mleko. Całość mieszamy ręcznie, aż do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, a konsystencją może przypominać ciasto drożdżowe.
Na patelni przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy najpierw masło, następnie cukier, a na sam koniec dodajemy partiami mąkę stale mieszając zawartość drewnianą szpatułką, aż do uzyskania grudek. Odstawiamy kruszonkę do ostudzenia. Gotowe ciasto przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tę ilość doskonale sprawdzi się forma o wymiarach 24 x 17 cm. Ciasta może wydawać się niewiele, jednak podczas pieczenia mocno urośnie. Na wierzch układamy obtoczone w cynamonie śliwki, jedna obok drugiej. Na wierzch wysypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę, a ciasto pieczemy w 180 stopniach (góra dół) przez około 30-40 minut. Warto sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem tuż przed wyjęciem z piekarnika. To śliwkowe ciasto będzie smakować obłędnie z gałką waniliowych lodów. Smacznego!