Ciasto ucierane z jabłkami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zrobić jesienią. Jest banalnie proste, zawsze się udaje, wychodzi puszyste i delikatne. Jednak można je dodatkowo ulepszyć, a pomoże w tym trik z jabłkami. Będzie obłędne.
Ahanov Michael /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Za oknem powoli zaczyna robić się jesiennie, czyli to oznacza jedno: sezon na jabłka w pełni. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które oczaruje dosłownie każdego łasucha. Robi się je ekspresowo, a jeśli wcześniej wymieszasz jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym, ciasto będzie smakowało po prostu bajkowo. To naprawdę dwie chwile roboty.
Szybkie ciasto z jabłkami - przepis na jesienne cudo
Składniki:
3-4 jabłka
250 g masła
5 średnich jajek
150 g cukru
250 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ucierane z jabłkami - sposób wykonania:
Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie obierz i pokrój jabłka. Dodaj do nich cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj. Pozostaw na kilkanaście minut, by puściły trochę soku.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Cały czas miksując, dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Kiedy ciasto będzie już gładkie, z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do ciasta i ostrożnie wymieszaj. Dodaj także jabłka.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Następnie przelej ciasto i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz udekorować polewą z białej czekolady lub oprószyć cukrem pudrem.