Wymieszaj jabłka z tym składnikiem i wrzuć do miski. Ciasto ucierane nigdy nie było tak pyszne

Ciasto ucierane z jabłkami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zrobić jesienią. Jest banalnie proste, zawsze się udaje, wychodzi puszyste i delikatne. Jednak można je dodatkowo ulepszyć, a pomoże w tym trik z jabłkami. Będzie obłędne.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Za oknem powoli zaczyna robić się jesiennie, czyli to oznacza jedno: sezon na jabłka w pełni. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które oczaruje dosłownie każdego łasucha. Robi się je ekspresowo, a jeśli wcześniej wymieszasz jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym, ciasto będzie smakowało po prostu bajkowo. To naprawdę dwie chwile roboty.

Szybkie ciasto z jabłkami - przepis na jesienne cudo

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • 250 g masła
  • 5 średnich jajek
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ucierane z jabłkami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie obierz i pokrój jabłka. Dodaj do nich cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj. Pozostaw na kilkanaście minut, by puściły trochę soku. 
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Cały czas miksując, dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Kiedy ciasto będzie już gładkie, z białek ubij sztywną pianę. Dodaj do ciasta i ostrożnie wymieszaj. Dodaj także jabłka. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Następnie przelej ciasto i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  5. Ciasto piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz udekorować polewą z białej czekolady lub oprószyć cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.