Domowa, prosta kuchnia to najlepsze, co nas może spotkać w porze obiadowej. Wśród iście polskich klasyków nie brakuje rozgrzewających zup, mięsnych specjałów, dań jarskich, placków i pierogów. Prawdziwym rarytasem są też jednak kluchy, ale nie byle jakie. Mowa tu o szarych kluskach, które znacznie różnią się od śląskiego specjału - przede wszystkim składem.
Szare kluski tonie lada rarytas. Zrobisz je z... surowych ziemniaków
Dla jednych szare kluski to wspomnienie do beztroskich lat dzieciństwa i domowych obiadów, dla innych to zupełna nowość, a nawet kulinarny wybryk. Jedno jest pewne - specjał rodem z kuchni wielkopolskiej to przede wszystkim obłędny smak i ciekawy skład. Kluczem do sukcesu są też proporcje - jeśli zbytnio zaszalejemy z mąką, możemy być pewni, że nasze kluchy będą twarde i dalekie od ideału.
Domowa receptura sprawdzi się tutaj najlepiej. Na próżno w niej szukać udziwnień czy wyszukanych składników. Jest smacznie, prosto i przede wszystkim domowo! To zdecydowanie wpływa na smak i prezencje naszych szarych klusek. Polecamy też zadbać o smaczne dodatki - szczególnie sprawdzi się duet z chrupiącymi skwarkami z boczku lub białym pokruszonym twarogiem.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Przepis na szare kluski - wyjdą lekkie i idealnie miękkie
Składniki:
- 2 kg mączystych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- wędzony boczek,
- 2 cebule,
- grubo mielony pieprz,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania ziemniaków. Warzywa zetrzyj później a tarce o drobnych oczkach i odciśnij przez gazę z nadmiaru płynu.
- Warzywa przełóż do miski razem z jajkami i mąką. Składniki dokładnie wymieszaj. Wskazówka - jeśli uważasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
- Łyżkę zanurz we wrzątku na moment, po czym nagrzaną nabierz porcję ziemniaczanej masy i ponownie zanurz we wrzątku. W ten sposób szare kluski pięknie będą się prezentować i obłędnie smakować.
- Szare kluski gotuj przez trzy minuty od wypłynięcia.
- Przygotuj okrasę. Boczek pokrój w kostkę i połóż go na suchej patelni. Mięso ładnie podsmaż i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Gdy całość się pięknie zeszkli, można przekładać okrasę na szare kluski.
- Kluchy na koniec wystarczy posypać zieleniną, czarnym pieprzem i gotowe.