Szare kluchy w tym wydaniu nie mają sobie równych. Przepis na ideał przekazywany jest od pokoleń

Szare kluski to prostota w najlepszym wydaniu. To swojskie danie rodem z Wielkopolski może wydawać się dla wielu trudne w przygotowaniu - w rzeczywistości to jednak prostota sama w sobie! Kluczem do sukcesu są odpowiednie ziemniaki i złote proporcje. Nie obejdzie się też bez estetycznego podania, najlepiej z chrupiącymi skwarkami.

Domowa, prosta kuchnia to najlepsze, co nas może spotkać w porze obiadowej. Wśród iście polskich klasyków nie brakuje rozgrzewających zup, mięsnych specjałów, dań jarskich, placków i pierogów. Prawdziwym rarytasem są też jednak kluchy, ale nie byle jakie. Mowa tu o szarych kluskach, które znacznie różnią się od śląskiego specjału - przede wszystkim składem. 

Szare kluski tonie lada rarytas. Zrobisz je z... surowych ziemniaków

Dla jednych szare kluski to wspomnienie do beztroskich lat dzieciństwa i domowych obiadów, dla innych to zupełna nowość, a nawet kulinarny wybryk. Jedno jest pewne - specjał rodem z kuchni wielkopolskiej to przede wszystkim obłędny smak i ciekawy skład. Kluczem do sukcesu są też proporcje - jeśli zbytnio zaszalejemy z mąką, możemy być pewni, że nasze kluchy będą twarde i dalekie od ideału. 

Domowa receptura sprawdzi się tutaj najlepiej. Na próżno w niej szukać udziwnień czy wyszukanych składników. Jest smacznie, prosto i przede wszystkim domowo! To zdecydowanie wpływa na smak i prezencje naszych szarych klusek. Polecamy też zadbać o smaczne dodatki - szczególnie sprawdzi się duet z chrupiącymi skwarkami z boczku lub białym pokruszonym twarogiem. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na szare kluski - wyjdą lekkie i idealnie miękkie

Składniki:

  • 2 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • wędzony boczek,
  • 2 cebule, 
  • grubo mielony pieprz, 
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania ziemniaków. Warzywa zetrzyj później a tarce o drobnych oczkach i odciśnij przez gazę z nadmiaru płynu. 
  2. Warzywa przełóż do miski razem z jajkami i mąką. Składniki dokładnie wymieszaj. Wskazówka - jeśli uważasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. 
  4. Łyżkę zanurz we wrzątku na moment, po czym nagrzaną nabierz porcję ziemniaczanej masy i ponownie zanurz we wrzątku. W ten sposób szare kluski pięknie będą się prezentować i obłędnie smakować. 
  5. Szare kluski gotuj przez trzy minuty od wypłynięcia. 
  6. Przygotuj okrasę. Boczek pokrój w kostkę i połóż go na suchej patelni. Mięso ładnie podsmaż i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Gdy całość się pięknie zeszkli, można przekładać okrasę na szare kluski. 
  7. Kluchy na koniec wystarczy posypać zieleniną, czarnym pieprzem i gotowe. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.