Zamiast po raz kolejny stawiać na klasyczne, domowe wypieki zrób coś odrobinę bardziej szalonego. Przepis na placek bazujący na delicjach nie tylko będzie pięknie prezentował się na stole, ale także zasmakuje niemalże każdemu. Bez obaw - jest ekspresowo, smacznie i oryginalnie.
Ekspresowa i banalna delicja w wersji XXL - ciasteczkowy spód wiele ułatwi
Wśród domowych słodkości nie brakuje klasyków - jesienią najczęściej bierzemy się za pieczenie szarlotki, babcinych placków z sezonowymi owocami, tart z korzennym twistem czy drożdżowych specjałów z dodatkiem kruszonki. Warto jednak wyjść poza schemat klasyków i postawić na coś nieco bardziej oryginalnego oraz spektakularnego. W tej roli doskonale sprawdzi się delicja w wersji XXL, czyli nic innego jak ciasto bazujące na kultowych ciasteczkach z dodatkiem galaretki.
Ciasto bazujące na delicjach jest przede wszystkim banalnie proste w przygotowaniu. Obejdzie się bez skomplikowanych składników, długiego wyrabiania czy wymyślnych metod. Tu rządzi klasyka - wystarzy zadbać o ciasteczkowy spód, później zmiksować wszystkie składniki, przelać je na ułożone delicje, wyrównać i gotowe. Zapewniamy, że jest ekspresowo, banalnie i co najważniejsze bardzo smacznie!
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Wyłóż delicje na blaszce i zalej puszystą masą - to przepis na obłędne ciasto
Składniki:
- 300 g delicji o dowolnym smaku,
- 5 jajek,
- 200 g cukru,
- 450 g mąki pszennej,
- 270 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- opakowanie cukru waniliowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli, do dekoracji cukier puder lub deserowa czekolada na polewę.
Sposób przygotowania:
- Na początku wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na dnie równo ułóż ciasteczka delicje - dzięki temu spód naszego ciasta będzie smaczny i estetyczny.
- Przygotuj dużą miskę, wbij do niej jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Z tych trzech składników ubij puszystą, jasną masę.
- Teraz do miski przesyp mąkę, wlej mleko roślinne lub krowie i na koniec dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką albo zmiksuj na gładką masę przy pomocy robota kuchennego. Masa jest gotowa, gdy znikną grudki mąki.
- Ciasto przelej na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównaj szpatułką i w zasadzie to koniec przygotowań.
- Delicję XXL piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wskzówka - tak przygotowane ciasto warto udekorować polewą z czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) lub dodatkiem cukry pudru.