Słodki smak jesieni, czyli racuszki dyniowe. Dodaj jeszcze jeden składnik, a o innych zapomnisz

Jesienne racuszki dyniowe to chyba najlepsza rzecz, jaką możesz przygotować, gdy za oknem babie lato. Przepis jest banalny i szybki, jednak nie ma co się spieszyć, by nie zapomnieć o jeszcze jednym jesiennym składniku. Takie racuszki to prawdziwa rozkosz w każdym kęsie.

Więcej przepisów na jesienne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuszki z dynią to obowiązkowa rzecz do zrobienia, kiedy za oknem zaczną opadać pierwsze kolorowe liście. Oczywiście placuszki z samą dynią są pyszne, ale jeśli dodamy do nich jeszcze jeden jesienny składnik, osiągniemy smak, od którego nie da się oderwać. O co chodzi? Oczywiście o pyszne, soczyste i słodkie jabłka. Oto przepis idealny na każdą porę dnia. 

Racuszki dyniowe z jabłkiem - przepis na jesienny przysmak

Składniki:

  • ok. 400 g miąższu z dyni
  • 4 niewielkie, najlepiej słodkie jabłka
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jesienne racuszki z dynią i jabłkiem - sposób wykonania

  1. Miąższ z dyni rozdrobnij lub zmiel w maszynce. Jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem. 
  2. Do miski dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Następnie przesiej mąkę, dodaj cukier oraz proszek do pieczenia. 
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki i delikatnie je spłaszczaj. 
  4. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż będą złote i rumiane z obu stron. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Tak przygotowane racuszki podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej, domowej konfiturą. Będą idealne na śniadanie, ale także świetnie zastąpią kanapki do szkoły albo pracy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA