Racuchy - przepis prosto ze szkolnej stołówki. Dodaj odrobinę tego składnika, a wyjdą puszyste jak obłoczki

Racuchy - przepis na to proste danie to prawdziwy smak dzieciństwa. Słodkie, puszyste placuszki z dodatkiem jabłek warto zrobić szczególnie teraz - gdy w sadach i na targach nie brakuje świeżych owoców.

To śniadanie, które uwielbiały wszystkie dzieciaki - rumiane i puszyste racuchy były prawdziwym szkolnym rarytasem. Posypane cukrem pudrem obłoczki były także niezwykle puszyste. Dziś takie śniadanie można z powodzeniem odtworzyć we własnej kuchni. Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować racuchy? 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy - przepis na lekkie obłoczki z dodatkiem jabłek

Jak przygotować racuchy? Aby były puszyste i lekkie, warto wykorzystać patent szkolnych kucharek i dodać do nich kefir. Świetnie zastąpi drożdże i sprawi, że placuszki będą rozpływać się w ustach. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Składniki:

  • 250 g mąki (wybierz mąkę pszenną, najlepiej tortową),
  • 400 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • pięć łyżek cukru,
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • dwa duże jabłka,
  • cukier puder do posypania.

Tak przygotujesz racuchy. To tylko kilka minut, a smakują obłędnie

Zrobienie racuchów to przysłowiowa bułka z masłem. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet zupełny amator. Zaczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, a także cukier. 

Jajka rozbijamy, łączymy z suchymi składnikami. Przez cały czas mieszając, do masy dodajemy kefir. Masa powinna uzyskać jednolitą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i mieszamy z ciastem

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką wykładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy warto posypać cukrem pudrem. 

Więcej o: