To śniadanie, które uwielbiały wszystkie dzieciaki - rumiane i puszyste racuchy były prawdziwym szkolnym rarytasem. Posypane cukrem pudrem obłoczki były także niezwykle puszyste. Dziś takie śniadanie można z powodzeniem odtworzyć we własnej kuchni. Jakie składniki są potrzebne, aby przygotować racuchy?
Jak przygotować racuchy? Aby były puszyste i lekkie, warto wykorzystać patent szkolnych kucharek i dodać do nich kefir. Świetnie zastąpi drożdże i sprawi, że placuszki będą rozpływać się w ustach. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Składniki:
Zrobienie racuchów to przysłowiowa bułka z masłem. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet zupełny amator. Zaczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, a także cukier.
Jajka rozbijamy, łączymy z suchymi składnikami. Przez cały czas mieszając, do masy dodajemy kefir. Masa powinna uzyskać jednolitą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i mieszamy z ciastem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką wykładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy warto posypać cukrem pudrem.