Ogórkowa to jedna z prostszych zup, jakie można ugotować w zaciszu swojej kuchni. Nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych umiejętności. Wystarczą dobre chęci i sprawdzona receptura - a taką chcemy się dziś podzielić. Nasz przepis zakłada wykorzystanie nie tylko ogórków, ale i ziemniaków, selera oraz marchewki, które pogłębią smak zupy, a przy okazji dostarczą nam również cenne witaminy i minerały, konieczne do utrzymania dobrego zdrowia.
Zupa ogórkowa przygotowana na bazie rosołu nie jest tak kwaskowa, dlatego powinna przypaść do gustu również tym, którzy do tej pory raczej od niej stronili. Łagodna i zarazem aromatyczna potrawa świetnie sprawdzi się jako lekki i pożywny obiad po długim dniu w pracy czy w szkole. W chłodne jesienne popołudnia rozgrzeje i nasyci, dlatego nie trać czasu i spróbuj upichcić smakowitą zupę ogórkową z poniższego przepisu.
Składniki:
Wszystkie warzywa dokładnie opłucz i obierz ze skórki. Ziemniaki, cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, a por w cienkie krążki. Bulion postaw na średnim ogniu i gotuj do wrzenia. Następnie do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Na patelni rozgrzej nieco oleju lub oliwy i zeszklij delikatnie cebulę, a potem wrzuć ją do zupy. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce z małymi oczkami i również dodaj je do garnka. Nie zapomnij o posiekanym koperku i odrobinie cukru. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Ogórkową na koniec zabiel śmietanką kremówką, zagotuj i gotowe! Pyszną i aromatyczną zupę podawaj od razu na talerze lub odstaw do ostygnięcia i zamroź, tak by mieć gotowy obiad na inny dzień. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl