Przepis na ogórkową, która zrobi wrażenie nawet na tych, którzy sprzeciwiają się ogórkom w zupie

Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez jednej z "flagowych" zup, czyli ogórkowej. Choć niektórzy są sceptyczni w kwestii umieszczania ogórków kiszonych w zupie, to nie ulega wątpliwości, że jest to jedna z ulubionych potraw Polaków. Jak zrobić zupę ogórkową, aby zasmakowała nawet jej największym przeciwnikom? Mamy na to sposób.

Ogórkowa to jedna z prostszych zup, jakie można ugotować w zaciszu swojej kuchni. Nie wymaga wielu składników ani skomplikowanych umiejętności. Wystarczą dobre chęci i sprawdzona receptura - a taką chcemy się dziś podzielić. Nasz przepis zakłada wykorzystanie nie tylko ogórków, ale i ziemniaków, selera oraz marchewki, które pogłębią smak zupy, a przy okazji dostarczą nam również cenne witaminy i minerały, konieczne do utrzymania dobrego zdrowia.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na ogórkową, która nie ma sobie równych. Wyjdzie nie tylko smaczna i pożywna, ale i zdrowa

Zupa ogórkowa przygotowana na bazie rosołu nie jest tak kwaskowa, dlatego powinna przypaść do gustu również tym, którzy do tej pory raczej od niej stronili. Łagodna i zarazem aromatyczna potrawa świetnie sprawdzi się jako lekki i pożywny obiad po długim dniu w pracy czy w szkole. W chłodne jesienne popołudnia rozgrzeje i nasyci, dlatego nie trać czasu i spróbuj upichcić smakowitą zupę ogórkową z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • 4 duże ogórki kiszone,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 selera,
  • 1/3 pora,
  • 5 łyżek śmietany 30 proc.,
  • 1/2 pęczku koperku,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Zupa ogórkowa z ziemniakami i marchewką. Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie opłucz i obierz ze skórki. Ziemniaki, cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, a por w cienkie krążki. Bulion postaw na średnim ogniu i gotuj do wrzenia. Następnie do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa zmiękną. 

Na patelni rozgrzej nieco oleju lub oliwy i zeszklij delikatnie cebulę, a potem wrzuć ją do zupy. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce z małymi oczkami i również dodaj je do garnka. Nie zapomnij o posiekanym koperku i odrobinie cukru. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Ogórkową na koniec zabiel śmietanką kremówką, zagotuj i gotowe! Pyszną i aromatyczną zupę podawaj od razu na talerze lub odstaw do ostygnięcia i zamroź, tak by mieć gotowy obiad na inny dzień. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.