Jakie powinno być dobre ciasto czekoladowe? Wilgotne, miękkie i obłędnie pyszne. Jeśli na dodatek deser można przygotować w mgnieniu oka z łatwo dostępnych składników, to mamy do czynienia z przepisem idealnym. Wypróbuj szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Po jednym kęsie zechcesz robić je co weekend. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Najlepiej wspomóc się mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa jajeczna będzie już idealnie gładka, dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta olej i miksujemy do połączenia składników.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ogonków, a następnie kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta i mieszamy, by równomiernie je rozprowadzić. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem. Domowy deser pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Warto sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem, tuż przed wyjęciem z piekarnika. Upieczone i ostudzone ciasto można polać czekoladową polewą i udekorować płatkami migdałowymi. Będzie prezentować się luksusowo, a smakować jak marzenie. Smacznego!