Szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Moja babcia robi je każdej jesieni, a deser znika z blachy nim zdąży wystygnąć

Ciasto czekoladowe z jabłkami to doskonała propozycja na weekendowy deser. Kwaskowatość owoców doskonale łączy się bowiem ze słodyczą czekolady. Ponadto ciasto to przygotujesz w przeciągu kwadransa. Możesz zaskoczyć nim nawet niezapowiedzianych gości.

Jakie powinno być dobre ciasto czekoladowe? Wilgotne, miękkie i obłędnie pyszne. Jeśli na dodatek deser można przygotować w mgnieniu oka z łatwo dostępnych składników, to mamy do czynienia z przepisem idealnym. Wypróbuj szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Po jednym kęsie zechcesz robić je co weekend. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Składniki:

  • 3 słodkie jabłka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao (niesłodzonego),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • 125 ml oleju,
  • polewa czekoladowa do dekoracji (opcjonalnie),
  • garść płatków migdałowych do dekoracji (opcjonalnie).

Szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Będzie wilgotne i mięciutkie

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Najlepiej wspomóc się mikserem na wysokich obrotach. Gdy masa jajeczna będzie już idealnie gładka, dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta olej i miksujemy do połączenia składników. 

Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i ogonków, a następnie kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane owoce dodajemy do ciasta i mieszamy, by równomiernie je rozprowadzić. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem. Domowy deser pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Warto sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem, tuż przed wyjęciem z piekarnika. Upieczone i ostudzone ciasto można polać czekoladową polewą i udekorować płatkami migdałowymi. Będzie prezentować się luksusowo, a smakować jak marzenie. Smacznego!

Więcej o: