Kotleciki duszone w sosie koperkowym to łatwy przepis bez kombinowania i wymyślnych składników

Zamiast testować skomplikowane przepisy w porze obiadowe, znacznie lepszym sposobem będzie przygotowanie sprawdzonego, szybkiego przepisu na aksamitne kotleciki w sosie koperkowym. Zapomnij o suchym mięsie - nasza metoda gwarantuje soczysty efekt oraz apetyczne podanie.

Mięso po raz kolejny wyszło suche, a może kotlety znowu są łykowate i przypominają gumową podeszwę? Zapomnij o podobnych klęskach kulinarnych i przygotuj niezawodne kotleciki w anturażu kremowego sosu. Będą smakować obłędnie, a wystarczy zadbać o najprostsze szczegóły i banalne oraz tanie składniki. 

Te kotleciki duszone w sosie koperkowym zawsze się udają i wybornie smakują

Czasami w porze obiadowej brakuje inspiracji, a klasyczne dania nie dają satysfakcji i najzwyczajniej nudzą już smakiem. Wówczas warto postawić na sprawdzone kotleciki duszone w kremowym, gęstym sosie koperkowym. To niezawodny sposób na szybki, tani i pięknie podany obiad, a to wszystko bez zbędnego kombinowania i wydawania fortuny na składniki. 

Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim dobre jakościowo mięso - bez tego ani rusz! Do sosu koperkowego świetnie smakuje kurczak czy indyk, jednak dzisiaj postawimy na klasykę w postaci łopatki wieprzowej, która nie może się nie udać. Porcję mięsa wystarczy wzbogacić o podsmażoną cebulę, zioła i przyprawy, a następnie formować zgrabne kotleciki. Później kotlety podsmażamy i zanurzamy w sosie - reszta dosłownie robi się sama!  

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na szybki obiad, czyli kotleciki w sosie koperkowym 

Składniki na sos koperkowy: 

  • 2 pęczki kopru,
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz. 

Kotleciki: 

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • jajko,
  • kilka ząbków czosnku,
  • czerstwa bułka,
  • zielenina posiekana,
  • sól,
  • pieprz, 
  • natka pietruszki, 
  • mąka,
  • pół szklanki mleka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku zamocz bułkę w mleku. W tym czasie dokładnie zmiel mięso. 
  2. Przygotuj dużą miskę i przełóż do niej mięso, odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 
  3. Mięso dokładnie wyrabiaj - im dłużej, tym lepiej będzie smakować. 
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj estetyczne, niewielkie kotleciki. Mięso panieruj w mące i obsmaż na rumiany kolor - nie musimy dokładnie skupiać się na tym by mięso było dobrze wysmażone - dojdzie podczas duszenia w sosie. 
  5. Teraz pora na sos. Koperek drobno posiekaj. Na palniku podgrzej bulion lub warzywny wywar. 
  6. Śmietankę połącz z odrobiną mąki - ważne, by nie było żadnych grudek. 
  7. Nabiał przelej do wywaru, energicznie mieszaj. Sos zagotuj, dopraw i dodaj koperek. Na koniec dodaj sól, pieprz i wcześniej przygotowane kotleciki. Mięso duś w sosie przez około 10-15 mimut - wówczas całość ładnie się zredukuje i najdzie smakami. 
  8. Danie świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub pure ziemniaczanym. 
Więcej o: