Mięso po raz kolejny wyszło suche, a może kotlety znowu są łykowate i przypominają gumową podeszwę? Zapomnij o podobnych klęskach kulinarnych i przygotuj niezawodne kotleciki w anturażu kremowego sosu. Będą smakować obłędnie, a wystarczy zadbać o najprostsze szczegóły i banalne oraz tanie składniki.
Te kotleciki duszone w sosie koperkowym zawsze się udają i wybornie smakują
Czasami w porze obiadowej brakuje inspiracji, a klasyczne dania nie dają satysfakcji i najzwyczajniej nudzą już smakiem. Wówczas warto postawić na sprawdzone kotleciki duszone w kremowym, gęstym sosie koperkowym. To niezawodny sposób na szybki, tani i pięknie podany obiad, a to wszystko bez zbędnego kombinowania i wydawania fortuny na składniki.
Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim dobre jakościowo mięso - bez tego ani rusz! Do sosu koperkowego świetnie smakuje kurczak czy indyk, jednak dzisiaj postawimy na klasykę w postaci łopatki wieprzowej, która nie może się nie udać. Porcję mięsa wystarczy wzbogacić o podsmażoną cebulę, zioła i przyprawy, a następnie formować zgrabne kotleciki. Później kotlety podsmażamy i zanurzamy w sosie - reszta dosłownie robi się sama!
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Przepis na szybki obiad, czyli kotleciki w sosie koperkowym
Składniki na sos koperkowy:
- 2 pęczki kopru,
- 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu,
- pół szklanki śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz.
Kotleciki:
- 600 g łopatki wieprzowej,
- cebula,
- jajko,
- kilka ząbków czosnku,
- czerstwa bułka,
- zielenina posiekana,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- mąka,
- pół szklanki mleka.
Sposób przygotowania:
- Na początku zamocz bułkę w mleku. W tym czasie dokładnie zmiel mięso.
- Przygotuj dużą miskę i przełóż do niej mięso, odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Mięso dokładnie wyrabiaj - im dłużej, tym lepiej będzie smakować.
- Zwilżonymi dłońmi formuj estetyczne, niewielkie kotleciki. Mięso panieruj w mące i obsmaż na rumiany kolor - nie musimy dokładnie skupiać się na tym by mięso było dobrze wysmażone - dojdzie podczas duszenia w sosie.
- Teraz pora na sos. Koperek drobno posiekaj. Na palniku podgrzej bulion lub warzywny wywar.
- Śmietankę połącz z odrobiną mąki - ważne, by nie było żadnych grudek.
- Nabiał przelej do wywaru, energicznie mieszaj. Sos zagotuj, dopraw i dodaj koperek. Na koniec dodaj sól, pieprz i wcześniej przygotowane kotleciki. Mięso duś w sosie przez około 10-15 mimut - wówczas całość ładnie się zredukuje i najdzie smakami.
- Danie świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub pure ziemniaczanym.