Zapomnij o marnowaniu żywności i wyrzucaniu do kosza niedokończonych produktów. Wystarczy odrobina kreatywności, a smaczny sposób sam się znajdzie! Takowych nie brakuje, a idealnym przykładem są smakowite tarty, wytrawne specjały z dodatkiem warzyw i jaj czy rozmaite sałatki, które podbiją serce i kubki smakowe nawet najbardziej wymagających.
Nie da się ukryć, że w wielu domach kilogramy jedzenia rocznie trafiają do kosza. Często powodem jest zły system, kupowanie na zapas lub wielbienie gromadzenia niepotrzebnych zapasów, które i tak się psują. Przez to nie tylko degradujemy planetę, marnujemy pieniądze i nasz czas, ale także potencjał, który z odrobiną chęci można by wykorzystać na wiele smakowitych sposobów. Jednym z dań, które chętnie pochłonie resztki z lodówki, jest tarta. Wówczas wystarczy ekspresowo zagnieść kruche ciasto lub wykorzystać francuski, sklepowy gotowiec. Idealnie skomponuje się to z serami, warzywami i mięsem chyba w każdej postaci. Całość wystarczy zwieńczyć masą jajeczno-śmitanową i gotowe! Pełen przepis znajdziesz w naszym artykule: Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy
Innym ciekawym pomysłem będą jajeczne babeczki w słonej wersji. To namiastka tarty, jednak w znacznie szybszej i łatwiejszej wersji. Tu wystarczy wypełnić kokilki dowolnymi produktami. Sprawdzi się wędlina, boczek, kiełbasa, sery, papryka, pieczarki, cukinia i wiele innych produktów. Na koniec zalewamy wszystko jajkiem i gotowe. Takie danie to mistrzowskie śniadanie, lunch lub kolacja.
Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania: