Czyszczenie lodówki to dobra pora na smakowite eksperymenty. Zrób sałatkę, tartę lub wytrawne babeczki

Lodówka po raz kolejny zaskoczyła toną resztek i niewykorzystanych produktów? Zamiast po raz kolejny je marnować, lepiej wykorzystaj je na sprytny sposób. Jak się okazuje, niektóre składniki kryją spory potencjał - można dodaj je do obłędnej tarty, wytrawnych babeczek lub fikuśnej sałatki idealnej na lunch, lub kolacje.

Zapomnij o marnowaniu żywności i wyrzucaniu do kosza niedokończonych produktów. Wystarczy odrobina kreatywności, a smaczny sposób sam się znajdzie! Takowych nie brakuje, a idealnym przykładem są smakowite tarty, wytrawne specjały z dodatkiem warzyw i jaj czy rozmaite sałatki, które podbiją serce i kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. 

Kuchnia zero waste zaprasza do wykorzystania resztek z lodówki 

Nie da się ukryć, że w wielu domach kilogramy jedzenia rocznie trafiają do kosza. Często powodem jest zły system, kupowanie na zapas lub wielbienie gromadzenia niepotrzebnych zapasów, które i tak się psują. Przez to nie tylko degradujemy planetę, marnujemy pieniądze i nasz czas, ale także potencjał, który z odrobiną chęci można by wykorzystać na wiele smakowitych sposobów. Jednym z dań, które chętnie pochłonie resztki z lodówki, jest tarta. Wówczas wystarczy ekspresowo zagnieść kruche ciasto lub wykorzystać francuski, sklepowy gotowiec. Idealnie skomponuje się to z serami, warzywami i mięsem chyba w każdej postaci. Całość wystarczy zwieńczyć masą jajeczno-śmitanową i gotowe! Pełen przepis znajdziesz w naszym artykule: Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy

Innym ciekawym pomysłem będą jajeczne babeczki w słonej wersji. To namiastka tarty, jednak w znacznie szybszej i łatwiejszej wersji. Tu wystarczy wypełnić kokilki dowolnymi produktami. Sprawdzi się wędlina, boczek, kiełbasa, sery, papryka, pieczarki, cukinia i wiele innych produktów. Na koniec zalewamy wszystko jajkiem i gotowe. Takie danie to mistrzowskie śniadanie, lunch lub kolacja. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Przepis na kolorową sałatkę makaronową z resztek z lodówki 

Składniki: 

  • 150 g makaronu - najlepiej kokardek, penne czy świderków,
  • 250 g pieczonej piersi z kurczaka lub innego mięsa,
  • 20 czarnych oliwek,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 50 g zieleniny - różne sałaty lub szpinak,
  • ser mozzarella, 
  • pietruszka,
  • optymalne - inne warzywa, które mamy pod ręką.

Sos: 

  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki winnego octu lub soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła,
  • ząbek czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron gotujemy al dente lub wykorzystujemy ten, który nam zalega. 
  2. Kurczaka, indyka lub np. wędlinę siekamy na mniejsze kawałki. 
  3. Kroimy warzywa np. pomidorki, paprykę, oliwki.
  4. Sałatę przekładamy do dużej miski, dodajemy mięso, makaron, warzywa, poszarpaną mozzarellę i posiekane zioła. 
  5. Teraz pora na sos - wszystkie składniki łączymy w słoiczku. Sosem dekorujemy sałatkę, po czym dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.