Więcej porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Co zrobić, żeby ciasto na knedle było sprężyste i apetyczne? Cóż, przepis jest w zasadzie jeden - ugotowane ziemniaki łączy się z mąką i jajkiem, ale pamiętajmy - ziemniak i ziemniak to różnica. Jeśli do knedli chcesz użyć takich ziemniaków, jak na przykład do sałatek, to najpewniej nigdy nie wyjdą dobre. Jakie ziemniaki wybierać do knedli? Te "mączyste" są najlepszym wyborem.
Co to znaczy, że ziemniaki są mączyste? Chodzi o zawartość skrobi ziemniaczanej, która jest swego rodzaju klejem, który łączy składniki. Na początku może się to wydawać nielogiczne, ponieważ właśnie mączyste ziemniaki są delikatne, a po ugotowaniu wręcz się rozsypują. Jednak dodatek mąki i jajka świetnie je uściśla, a to wszystko sprawia, ze ciasto na knedle jest delikatne i sprężyste jednocześnie.
Składniki:
Wskazówka: Ziemniaki na knedle możesz ugotować z odrobiną octu. Ten trik sprawi, że podczas gotowania skrobia nie "ucieknie" z ziemniaka i przez to sprawdzą się dużo lepiej. Ocet jednak nie będzie wyczuwalny w smaku.