Piekarnik to ważny element kuchennego wyposażenia. Przygotowujemy w nim nie tylko pyszne wypieki, ale i dania obiadowe. Bez niego wiele przepisów nie miałoby sensu. Jeśli jednak nie będziemy utrzymywać go w czystości, po pewnym czasie zacznie się z niego wydzielać nieprzyjemna woń, która wpłynie na jakość i smak pieczonych potraw. Czyszczenia piekarnika nie trzeba się jednak obawiać. Przedstawiamy 3 sprawdzone metody, które w mig pomogą uporać się z większymi i mniejszymi zabrudzeniami.
Na samym początku przygotuj piekarnik do czyszczenia. Wyjmij wszystkie blaszki i formy. Pamiętaj też, że piekarnik powinien być wtedy zimny. Ustrzeże cię to od oparzenia oraz wyeliminuje ryzyko szkodliwych oparów, które mogłyby powstać przy połączeniu niektórych środków chemicznych z wysoką temperaturą. Jeśli zabrudzenia na piekarniku są niewielkie, będziesz potrzebować tylko wody i octu. W jakich proporcjach należy je wymieszać? Najlepiej 1:1, czyli np. na 100 ml wody powinno przypadać 100 ml octu. Połącz oba składniki i przelej je do pojemnika z atomizerem. Spryskaj nim brudne, zatłuszczone powierzchnie, a po kilku minutach zetrzyj wszystko zwilżoną ścierką. Plamy i smugi, pod wpływem płynu, powinny się rozpuścić.
Przypalony tłuszcz pojawia się w nawet najlepiej zadbanych kuchniach. Jak pozbyć się go z piekarnika? Bardzo prosto. Wystarczy, że roztwór z octu i wody przelejesz z butelki z atomizerem do np. miseczki i dodasz kilka łyżeczek sody oczyszczonej i odrobinę soli. Mikstura powinna przybrać gęstą konsystencję. Uzyskaną w ten sposób pastę rozprowadź dokładnie po brudnej powierzchni za pomocą ścierki lub ręcznika papierowego. Wszelki tłuszcz i zaschnięte plamy powinny zniknąć w wyniku pocierania. Kiedy piekarnik będzie już czysty, przetrzyj go dodatkowo czystą, mąką szmatką.
Trzecim, najciekawszym i najłatwiejszym sposobem na oczyszczenie piekarnika jest wykorzystanie pary. Nowsze modele mają zaprogramowaną funkcję czyszczenia parą. Jeśli jednak posiadasz starsze urządzenie, również możesz wypróbować tę metodę. W tym celu będziesz potrzebować naczynia żaroodpornego i szklanki wody. Do naczynia przelej ok. 250 ml wody i wstaw do piekarnika. Ustaw termoobieg i temperaturę 140-150 st. Celsjusza. W ciągu kwadransa woda wewnątrz zacznie parować i rozpuszczać zabrudzenia. Po tym czasie wyłącz piekarnik, poczekaj, aż temperatura wróci do początkowego stanu i przetrzyj środek urządzenia wilgotną ścierką. Wnętrze powinno wręcz błyszczeć. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl