Carpaccio z buraka - jak przygotować danie?
Carpaccio z buraka to znakomity pomysł na przystawkę. Danie jest błyskawiczne w wykonaniu, a przy tym naprawdę bardzo zdrowe. Carpaccio z powodzeniem, może być podana nawet podczas uroczystej kolacji. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis na przepyszne carpaccio z buraka.
Carpaccio z buraka - składniki:
- 2-3 małe pieczone buraki
- kilka garści rukoli
- 60 g płatków serowych z parmezanu
- około 1/3 szklanki orzechów włoskich
Składniki na sos:
- pół łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
- Buraki ostudź. Następnie obierz je i pokrój w cienkie plasterki.
- Tak przygotowane buraki ułóż na talerzu. Dodaj umytą i osuszoną rukolę.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Następnie dodaj płatki parmezanu. Rozłóż je równomiernie.
- Posiekaj orzechy. Upraż je następnie na patelni.
- Dodaj do sałatki. Posyp orzechami równomiernie.
- Przygotuj sos. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą. Polej całość sosem. Przed podaniem umieść w lodówce.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Carpaccio z buraka - receptura krok po kroku. Przepis godny uwagi
Masz ochotę na zdrowe carpaccio z buraka? Krok po kroku przekażemy przepis, który pozwoli Ci wykonać tę nietuzinkową przystawkę. Mimo swojej prostoty jest ona genialna i świetnie się prezentuje. Ważna uwaga: w przypadku tego przepisu, potrzebujemy więcej czasu, aby go przygotować. Oto przepis:
Składniki:
- 2-3 buraki upieczone
- ser parmezan 50 g
- 1 pomarańcza
- 50 g szpinaku
- płatki migdałowe
Składniki na sos:
- sól, pieprz - do smaku
- pół cytryny
- 1-2 łyżeczki miodu
Składniki na zalewę do buraków:
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Obierz upieczone i wystudzone buraki. Pokrój je następnie na plasterki.
- Składniki na zalewę wymieszaj ze sobą.
- Następnie polej nią buraki. Odstaw buraki na kilka godzin do lodówki.
- Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Umyj szpinak, osusz go. Ułóż szpinak na talerzu, na nim umieść plastry buraka. Dodaj kawałki pomarańczy.
- Całość polej sosem.
- Na wierzchu posyp parmezanem.
- Płatki migdałowe upraż.
- Posyp nimi sałatkę.
- Danie jest gotowe. Przed podaniem warto je schłodzić.
Co do carpaccio z buraka? Z czym możemy je podawać? Oto kilka wskazówek
Carpaccio z buraka to nic innego, jak pewien rodzaj sałatki. Danie możemy serwować samodzielnie jako przystawkę. Do czego pasuje carpaccio z buraka? Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsa grillowanego lub pieczonego. Można je podawać także ze świeżym pieczywem.
Zobacz też: Pomysły na szybką kolację z jajkami. 3 przepisy, które zaskoczą niejednego kulinarnego sceptyka