Zdrowe carpaccio z buraka jak z restauracji - jak je zrobić i do czego serwować?

Carpaccio z buraka to danie, które zyskuje sporą popularność. Charakterystyczna sałatka może być przygotowana na wiele sposobów. W artykule podajemy dwa przepisy, które wzbogacą Twoje menu. Sprawdź, z czym serwować pieczone buraki.

Carpaccio z buraka - jak przygotować danie? 

Carpaccio z buraka to znakomity pomysł na przystawkę. Danie jest błyskawiczne w wykonaniu, a przy tym naprawdę bardzo zdrowe. Carpaccio z powodzeniem, może być podana nawet podczas uroczystej kolacji. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis na przepyszne carpaccio z buraka.

Carpaccio z buraka - składniki:

  • 2-3 małe pieczone buraki
  • kilka garści rukoli
  • 60 g płatków serowych z parmezanu
  • około 1/3 szklanki orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  1. Buraki ostudź. Następnie obierz je i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Tak przygotowane buraki ułóż na talerzu. Dodaj umytą i osuszoną rukolę.
  3. Dopraw do smaku przyprawami.
  4. Następnie dodaj płatki parmezanu. Rozłóż je równomiernie.
  5. Posiekaj orzechy. Upraż je następnie na patelni.
  6. Dodaj do sałatki. Posyp orzechami równomiernie.
  7. Przygotuj sos. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą. Polej całość sosem. Przed podaniem umieść w lodówce.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Carpaccio z buraka - receptura krok po kroku. Przepis godny uwagi

Masz ochotę na zdrowe carpaccio z buraka? Krok po kroku przekażemy przepis, który pozwoli Ci wykonać tę nietuzinkową przystawkę. Mimo swojej prostoty jest ona genialna i świetnie się prezentuje. Ważna uwaga: w przypadku tego przepisu, potrzebujemy więcej czasu, aby go przygotować. Oto przepis:

Składniki:

  • 2-3 buraki upieczone
  • ser parmezan 50 g
  • 1 pomarańcza
  • 50 g szpinaku
  • płatki migdałowe

Składniki na sos:

  • sól, pieprz - do smaku
  • pół cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu

Składniki na zalewę do buraków:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Obierz upieczone i wystudzone buraki. Pokrój je następnie na plasterki.
  2. Składniki na zalewę wymieszaj ze sobą.
  3. Następnie polej nią buraki. Odstaw buraki na kilka godzin do lodówki.
  4. Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  5. Umyj szpinak, osusz go. Ułóż szpinak na talerzu, na nim umieść plastry buraka. Dodaj kawałki pomarańczy.
  6. Całość polej sosem.
  7. Na wierzchu posyp parmezanem.
  8. Płatki migdałowe upraż.
  9. Posyp nimi sałatkę.
  10. Danie jest gotowe. Przed podaniem warto je schłodzić.

Co do carpaccio z buraka? Z czym możemy je podawać? Oto kilka wskazówek

Carpaccio z buraka to nic innego, jak pewien rodzaj sałatki. Danie możemy serwować samodzielnie jako przystawkę. Do czego pasuje carpaccio z buraka? Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsa grillowanego lub pieczonego. Można je podawać także ze świeżym pieczywem.

Zobacz też: Pomysły na szybką kolację z jajkami. 3 przepisy, które zaskoczą niejednego kulinarnego sceptyka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.