• Link został skopiowany

Gzik - przepis. Magda Gessler podrasowała poznański klasyk i dodała do niego superskładnik

Gzik to specjał kuchni wielkopolskiej i idealny dodatek do pieczonych ziemniaków, kanapek lub mięs na zimno. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler nieźle poszalała z gzikiem i dodała do niego składnik, który ja piję bezpośrednio ze słoika.
Gzik z przepisu Magdy Gessler zawiera nietypowy dodatek
Potanna /Shutterstock, magdagessler_official /Instagram

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gzik to coś więcej niż pasta twarogowa. Przepis zakłada połączenie dobrej jakości twarogu ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami. Ale przecież można pokombinować i tak jak Magda Gessler dodać coś zaskakującego, co jednak niebywale podkręci smak kremowej pasty. Jesteście ciekawi, na co wpadła blond gwiazda? Postawiła na coś, co prawdopodobnie wszyscy uwielbiamy - sok z ogórków kiszonych

Gzik - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 400 g dobrej jakości twarogu
  • mniej więcej pół szklanki kwaśnej śmietany
  • posiekany koperek
  • 2 małe zgniecione ząbki czosnku
  • posiekana rzodkiewka
  • sól pieprz
  • odrobina soku z kiszonych ogórków

Sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i dodaj śmietanę. Całość ugnieć widelcem lub praską do ziemniaków.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, rzodkiewkę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Koperek (wystarczą dwie łyżki) także posiekaj i wszystko dodaj do masy z twarogu. 
  3. Dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych - nie za dużo, żeby nie rozrzedzić masy. Wymieszaj i spróbuj. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i zajadaj z pyrami lub pajdą swojskiego chleba. 

Dlaczego tak naprawdę warto dodać sok z ogórków kiszonych do gzika? To nie tylko poprawi smak, ale rozbije cząstki tłuszczu, gdyby było ich za dużo. Wówczas oprócz smaku poprawi się także konsystencja dania. 

Więcej o: