Gzik - przepis. Magda Gessler podrasowała poznański klasyk i dodała do niego superskładnik

Gzik to specjał kuchni wielkopolskiej i idealny dodatek do pieczonych ziemniaków, kanapek lub mięs na zimno. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler nieźle poszalała z gzikiem i dodała do niego składnik, który ja piję bezpośrednio ze słoika.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gzik to coś więcej niż pasta twarogowa. Przepis zakłada połączenie dobrej jakości twarogu ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami. Ale przecież można pokombinować i tak jak Magda Gessler dodać coś zaskakującego, co jednak niebywale podkręci smak kremowej pasty. Jesteście ciekawi, na co wpadła blond gwiazda? Postawiła na coś, co prawdopodobnie wszyscy uwielbiamy - sok z ogórków kiszonych

Gzik - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 400 g dobrej jakości twarogu
  • mniej więcej pół szklanki kwaśnej śmietany
  • posiekany koperek
  • 2 małe zgniecione ząbki czosnku
  • posiekana rzodkiewka
  • sól pieprz
  • odrobina soku z kiszonych ogórków

Sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i dodaj śmietanę. Całość ugnieć widelcem lub praską do ziemniaków.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, rzodkiewkę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Koperek (wystarczą dwie łyżki) także posiekaj i wszystko dodaj do masy z twarogu. 
  3. Dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych - nie za dużo, żeby nie rozrzedzić masy. Wymieszaj i spróbuj. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i zajadaj z pyrami lub pajdą swojskiego chleba. 

Dlaczego tak naprawdę warto dodać sok z ogórków kiszonych do gzika? To nie tylko poprawi smak, ale rozbije cząstki tłuszczu, gdyby było ich za dużo. Wówczas oprócz smaku poprawi się także konsystencja dania. 

Więcej o: