Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gzik to coś więcej niż pasta twarogowa. Przepis zakłada połączenie dobrej jakości twarogu ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami. Ale przecież można pokombinować i tak jak Magda Gessler dodać coś zaskakującego, co jednak niebywale podkręci smak kremowej pasty. Jesteście ciekawi, na co wpadła blond gwiazda? Postawiła na coś, co prawdopodobnie wszyscy uwielbiamy - sok z ogórków kiszonych.
Gzik - przepis Magdy Gessler
Składniki:
- ok. 400 g dobrej jakości twarogu
- mniej więcej pół szklanki kwaśnej śmietany
- posiekany koperek
- 2 małe zgniecione ząbki czosnku
- posiekana rzodkiewka
- sól pieprz
- odrobina soku z kiszonych ogórków
Sposób wykonania:
- Twaróg przełóż do miski i dodaj śmietanę. Całość ugnieć widelcem lub praską do ziemniaków.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, rzodkiewkę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Koperek (wystarczą dwie łyżki) także posiekaj i wszystko dodaj do masy z twarogu.
- Dodaj odrobinę soku z ogórków kiszonych - nie za dużo, żeby nie rozrzedzić masy. Wymieszaj i spróbuj. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i zajadaj z pyrami lub pajdą swojskiego chleba.
Dlaczego tak naprawdę warto dodać sok z ogórków kiszonych do gzika? To nie tylko poprawi smak, ale rozbije cząstki tłuszczu, gdyby było ich za dużo. Wówczas oprócz smaku poprawi się także konsystencja dania.