Placuszki cukiniowe to lekka, smaczna i zdrowa przekąska. Z tymi dodatkami to istny majstersztyk

Placki z cukinii to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, więc świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad lub przekąskę do pracy czy na uczelnię. Jak zrobić placuszki cukiniowe?

Cukinia to uniwersalne warzywo. W zależności od tego, z czym je połączymy, możemy uzyskać odmienny smak. Co więcej, w cukinii znajduje się wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Spożywając posiłki z tym warzywem, dostarczamy organizmowi solidną dawkę witaminy B1, C i K oraz potasu, żelaza i magnezu. Minerały te wspierają trawienie i odkwaszają organizm. Kabaczek jest niskokaloryczny, co oznacza, że nadaje się w sam raz na sycący posiłek na diecie redukcyjnej.

Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Przepis na delikatne, miękkie i niewiarygodnie smaczne placuszki cukiniowe. Sprawdzą się na obiad lub jako pożywna przekąska

Choć sezon na cukinię chyli się ku końcowi, to bez obaw - warzywo to można kupić w sklepie spożywczym przez cały rok. Warto korzystać z niej zwłaszcza pod koniec lata i jesienią, przygotowując smaczne i pożywne potrawy. Cukinię można ugrillować, usmażyć, nafaszerować, upiec, a nawet zamknąć w słoiku. Najprostsze przepisy są jednak najlepsze, dlatego dziś przychodzimy z recepturą na błyskawiczne placki cukiniowe. Sprawdź, czego będziesz potrzebować!

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz.

Chrupiące placki z cukinii. Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie umyj, a następnie osusz i odetnij z niej "ogonki", czyli końce. Nie musisz obierać jej ze skórki, chyba że jest bardzo gruba i twarda. Zetrzyj warzywo na tarce o dużych oczkach. Wsyp jedną lub dwie łyżeczki soli i wymieszaj ze startą cukinią. Przełóż wszystko do większego sita i poczekaj 10-15 minut, aż masa warzywna puści wodę. Po tym czasie przyłóż rękę i wyciśnij do końca resztki soku. Dzięki temu unikniesz na patelni placków o konsystencji brei. 

Cebulę umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. Cukinię umieść w misce razem z cebulą. Dodaj jajko i mąkę pszenną. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie przemieszaj. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Nakładaj niewielkie ilości ciasta, formując przy tym okrągłe placuszki. Smaż obustronnie do zarumienienia, a gotowe placki odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. I tyle! Placuszki cukiniowe podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Może to być śmietana, posypana koperkiem, sos jogurtowy, wędzony łosoś czy też pikantna salsa. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby placki urozmaicały również potrawy mięsne. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.