Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia, a bardzo często jest tak, że zostają nam gotowane ziemniaki z obiadu i stoimy przed dylematem: co smacznego z nich zrobić. Przepisów jest wiele, ale kopytka, kluski śląskie czy kotlety ruskie wydają się oklepane. Jeśli chcesz zerwać z ziemniaczaną nudą i jednocześnie przerobić ziemniaki z obiadu na coś ekstra, mamy dla ciebie przepis na placek z ziemniakami i serem. Wykonanie jest banalne, a najtrudniejsze jest zagniecenie ciasta. Placek smakuje tak, że zaczniecie specjalnie gotować więcej ziemniaków na obiad.
Placek z ziemniaków i sera Fot. Haps
Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Ten placuszek zawróci ci w głowie
Składniki:
- ugotowane ziemniaki z obiadu lub wczorajszego dnia
- ser mozzarella w kostce, może być to także Gouda lub jakikolwiek inny
- 1 średnia cebula
- 100 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- dwie łyżki oliwy lub roztopionego masła
- szczypta soli
- majonez
- opcjonalnie odrobina podsmażonego boczku
Placek z ziemniaków i sera - sposób wykonania
- Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj odrobinę soli i wlej mleko. Zacznij zagniatać, a kiedy mleko już nieco wsiąknie w mąkę, dodaj oliwę lub masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odłóż je do lodówki na pół godziny.
- Zgniecione ziemniaki przełóż do miski, dodaj dwie, trzy łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę. Całość wymieszaj. Cebulę możesz wcześniej podsmażyć.
- Po trzydziestu minutach wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na blacie podsypanym mąką. Następnie rozwałkuj je na okrągły placek - nie musi być cienko.
- Na środku placka połóż farsz i rozprowadź po jego powierzchni, zostawiając puste brzegi. Następnie zwilżonymi dłońmi zwiń do środka brzegi ciasta tak, by farsz nie wypadł podczas smażenia.
- Porządnie rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść. Następnie połóż na niej placek złączeniem do dołu i na umiarkowanym ogniu smaż go pod przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę i smaż, aż od spodu się zarumieni.
- Tak przygotowany placek pokrój na kawałki i podawaj z ulubionym sosem.
Ziemniaki są niemal maślane, a ser bosko się ciągnie. Nie zastanawiaj się, tylko obierz cztery ziemniaki więcej do obiadu, a na kolację wyczaruj to cudo. Palce lizać.