Bardzo często jest tak, że z obiadu zostają nam ziemniaki. Odgrzewane już nie są takie dobre, a z kluskami śląskimi czy kopytkami jest za dużo roboty. Co zatem zrobić z ziemniakami z obiadu? Mamy dla ciebie coś prostego, taniego i tak pysznego, że aż na samą myśl cieknie nam ślinka. Takiego placka nie zamówisz w żadnej restauracji, a my na wideo pokażemy ci, jak go zrobić.
3
Fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia, a bardzo często jest tak, że zostają nam gotowane ziemniaki z obiadu i stoimy przed dylematem: co smacznego z nich zrobić. Przepisów jest wiele, ale kopytka, kluski śląskie czy kotlety ruskie wydają się oklepane. Jeśli chcesz zerwać z ziemniaczaną nudą i jednocześnie przerobić ziemniaki z obiadu na coś ekstra, mamy dla ciebie przepis na placek z ziemniakami i serem. Wykonanie jest banalne, a najtrudniejsze jest zagniecenie ciasta. Placek smakuje tak, że zaczniecie specjalnie gotować więcej ziemniaków na obiad.
Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Ten placuszek zawróci ci w głowie
Składniki:
ugotowane ziemniaki z obiadu lub wczorajszego dnia
ser mozzarella w kostce, może być to także Gouda lub jakikolwiek inny
1 średnia cebula
100 ml mleka
150 g mąki pszennej
dwie łyżki oliwy lub roztopionego masła
szczypta soli
majonez
opcjonalnie odrobina podsmażonego boczku
Placek z ziemniaków i sera - sposób wykonania
Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj odrobinę soli i wlej mleko. Zacznij zagniatać, a kiedy mleko już nieco wsiąknie w mąkę, dodaj oliwę lub masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odłóż je do lodówki na pół godziny.
Zgniecione ziemniaki przełóż do miski, dodaj dwie, trzy łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę. Całość wymieszaj. Cebulę możesz wcześniej podsmażyć.
Po trzydziestu minutach wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na blacie podsypanym mąką. Następnie rozwałkuj je na okrągły placek - nie musi być cienko.
Na środku placka połóż farsz i rozprowadź po jego powierzchni, zostawiając puste brzegi. Następnie zwilżonymi dłońmi zwiń do środka brzegi ciasta tak, by farsz nie wypadł podczas smażenia.
Porządnie rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść. Następnie połóż na niej placek złączeniem do dołu i na umiarkowanym ogniu smaż go pod przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę i smaż, aż od spodu się zarumieni.
Tak przygotowany placek pokrój na kawałki i podawaj z ulubionym sosem.
Ziemniaki są niemal maślane, a ser bosko się ciągnie. Nie zastanawiaj się, tylko obierz cztery ziemniaki więcej do obiadu, a na kolację wyczaruj to cudo. Palce lizać.