Jak przygotować zdrowy i pyszny sok z winogron? Nie ma nic prostszego. Wystarczą trzy składniki, dwie wolne godziny i odrobina cierpliwości. Ten prosty przepis wychodzi każdemu, niezależnie od doświadczenia z przetworami. Najważniejszy jest jednak smak. Gdy raz spróbujesz tego soku, zamarzysz o tym, by pić go codziennie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika
Składniki:
- 4 kg czarnych winogron,
- 1 kg cukru białego,
- 500 ml wody.
Tak zrobisz pyszny i słodki sok z winogron krok po kroku
- Winogrona oczyszczamy, zdejmujemy z gałązki, wrzucamy do garnka i zasypujemy połową potrzebnego cukru (500 g).
- Owoce z cukrem zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając zawartość.
- Gotujemy sok do momentu, aż owoce puszczą swój sok i będą się rozpadać.
- Gotowy i lekko ostudzony sok przecedzamy przez sitko lub gazę do czystego naczynia.
- Jeśli chcemy zawekować sok, wystarczy go ponownie zagrzać (i w razie potrzeby dosłodzić), a gorący płyn wlewać do czystych, wyparzonych słoiczków. Pełne słoiki wystarczy zakręcić i obrócić do góry dnem.
- Zawekowane słoiki z sokiem z winogron należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Taki sok będzie idealnym dodatkiem do wody mineralnej, herbaty lub deserów. Smacznego!
Sok z winogron - domowe remedium na przeziębienia. Pij całą zimę
Winogrono, nawet to w domowym soku, jest niezwykle zdrowym owocem. Ponadto hamują apetyt na słodkie, dzięki czemu niewielka dawka takiego soku może zaspokoić naszą potrzebę podjadania łakoci. Ciemna odmiana winogron jest bogata w:
- żelazo,
- bioflawonoidy,
- potas,
- jod,
- witaminę E,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B.
Dzięki temu są doskonałym produktem dla osób chorujących na choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo duża zawartość antyoksydantów skutecznie zwalcza wolne rodniki, co nie tylko zapewnia opóźnienie procesów starzenia, ale także chroni przed niektórymi nowotworami. Sok można przygotować również w zdrowszej wersji, nie dodając do niego mniej cukru lub jego zamiennik np. erytrytol.