Przepis mojego dziadka na wyśmienity sok z winogron. Wystarczą trzy składniki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to cudo

Gdy mój dziadek przygotowuje ten sok, wiadomo już, że koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Sok z czarnych winogron jest wyśmienitym dodatkiem do wody mineralnej i herbaty. Co więcej, jest naprawdę zdrowy i warto spożywać go całą zimę.

Jak przygotować zdrowy i pyszny sok z winogron? Nie ma nic prostszego. Wystarczą trzy składniki, dwie wolne godziny i odrobina cierpliwości. Ten prosty przepis wychodzi każdemu, niezależnie od doświadczenia z przetworami. Najważniejszy jest jednak smak. Gdy raz spróbujesz tego soku, zamarzysz o tym, by pić go codziennie. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Składniki:

  • 4 kg czarnych winogron,
  • 1 kg cukru białego,
  • 500 ml wody.

Tak zrobisz pyszny i słodki sok z winogron krok po kroku

  1. Winogrona oczyszczamy, zdejmujemy z gałązki, wrzucamy do garnka i zasypujemy połową potrzebnego cukru (500 g). 
  2. Owoce z cukrem zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając zawartość.
  3. Gotujemy sok do momentu, aż owoce puszczą swój sok i będą się rozpadać.
  4. Gotowy i lekko ostudzony sok przecedzamy przez sitko lub gazę do czystego naczynia.
  5. Jeśli chcemy zawekować sok, wystarczy go ponownie zagrzać (i w razie potrzeby dosłodzić), a gorący płyn wlewać do czystych, wyparzonych słoiczków. Pełne słoiki wystarczy zakręcić i obrócić do góry dnem. 
  6. Zawekowane słoiki z sokiem z winogron należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Taki sok będzie idealnym dodatkiem do wody mineralnej, herbaty lub deserów. Smacznego!

Sok z winogron - domowe remedium na przeziębienia. Pij całą zimę

Winogrono, nawet to w domowym soku, jest niezwykle zdrowym owocem. Ponadto hamują apetyt na słodkie, dzięki czemu niewielka dawka takiego soku może zaspokoić naszą potrzebę podjadania łakoci. Ciemna odmiana winogron jest bogata w:

  • żelazo,
  • bioflawonoidy,
  • potas,
  • jod,
  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B.

Dzięki temu są doskonałym produktem dla osób chorujących na choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo duża zawartość antyoksydantów skutecznie zwalcza wolne rodniki, co nie tylko zapewnia opóźnienie procesów starzenia, ale także chroni przed niektórymi nowotworami. Sok można przygotować również w zdrowszej wersji, nie dodając do niego mniej cukru lub jego zamiennik np. erytrytol.

Więcej o: