Pokłóciłam się z mamą o kotlety. Ile dodać jajek do mielonych? Proporcje są jasne

Jakiś czas temu robiłam kotlety mielone. Wiadomo, mięsko, cebulka, bułeczka, jajeczka. Nagle przychodzi moja mama: dziecko, ile ty tych jajek wbijasz, po co aż tyle, jedno wystarczy. No właśnie nie wystarczy. Zainspirowana rodzinną sprzeczką podpowiem, ile należy dodać jajek do mielonych. Te proporcje łatwo zapamiętać.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nic tak nie wzbudza emocji w mojej rodzinie, co gotowanie. Owszem, każdy niech gotuje, jak lubi i potrafi, ale czasem "dobre rady" potrafią wyjść bokiem i wyprowadzić z równowagi. Ostatnio postanowiłam zrobić na obiad mielone, a z racji tego, że miał to być obiad na kilka dni, mięsa było dość sporo. Wbiłam odpowiednią ilość jajek do masy mięsnej i nagle zza roku wyłoniła się moja rodzicielka z wyraźnie zszokowanym wyrazem twarzy. Cóż, jej stara szkoła zakładała jedno jajko do mięsa na kotlety, niezależnie, ile tego mięsa było. Ja wiem doskonale, że najlepsze mielone wychodzą wówczas, kiedy zachowane są odpowiednie proporcje. Żartobliwie posprzeczałyśmy się chwilę, a kiedy kotlety były gotowe, mama niechętnie przyznała mi rację. 

Ile jajek dodać do mielonych? Te proporcje musi każdy znać

Po co ogóle dodawać jajka do mielonych? A no po to, by masa mięsna po usmażeniu się nie rozpadała, a kotlety nie były wysuszone. Jajka to swego rodzaju klej do mięsa, dzięki nim mielone wychodzą zwarte, soczyste i dokładnie takie, jak trzeba. To ile w takim razie jajek do mielonych? Proporcja jest jasna - na jeden kilogram mięsa mielonego przypadają dwa jajka. Jeśli dodasz więcej, kotlety mogą być zbyt sklejone, z kolei jeśli dodasz za mało, mogą wyjść suche i niesmaczne. 

Kotlety mielone - przepis, który uwielbia moja rodzina

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki, najlepiej lekko przerośniętej
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • pół małej papryki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulkę posiekaj i podsmaż na maśle lub odrobinie smalcu do zeszklenia. Paprykę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przepuść przez praskę. 
  2. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj bułkę porządnie odciśniętą z mleka. Dodaj także podsmażoną cebulkę, paprykę, czosnek i natkę. 
  3. Wbij jajka i dodaj przyprawy. Energicznie wyrób masę mięsną, aż będzie zwarta i lekko kleista. Możesz dodać odrobinę wody gazowanej. 
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj masę mięsną w kształt kotletów. Każdego kotleta dokładnie obtocz w bułce tartej i połóż na rozgrzany tłuszcz. 
  5. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: