Papier do pieczenia jest w kuchni niezastąpiony. Dzięki niemu ciasto nie przywiera do formy, a my nie jesteśmy skazani na szorowanie foremki. Wielu osobom odpowiednie ułożenie papieru sprawia jednak trudność. Ale ten trik potrafi odmienić życie. Zapomnisz o nerwach w trakcie pieczenia ciast.
Jeśli chcesz idealnie dopasować papier do pieczenia do formy, odłóż nożyczki na bok. Nie przydadzą się, a wręcz przeciwnie - w ten sposób możemy tylko wszystko popsuć. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Układanie papieru do pieczenia w formie powinniśmy przede wszystkim zacząć od wybrania odpowiedniej strony papieru. Należy układać go tak, by był powleczoną stroną do góry i by ona dotykała ciasta. To sprawi, że ciasto nie będzie przywierać.
Odpowiednia strona papieru to jednak nie wszystko. Podpowiadamy, jak łatwo wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Arkusz papieru należy zwinąć w kulkę, a następnie rozłożyć. Wtedy staje się o wiele bardziej plastyczny i lepiej "pracuje". Wchodzi w każdy róg blachy, przez to, że jest giętki i elastyczny. Można również spróbować namoczyć kulkę papieru do pieczenia wodą. Będzie jeszcze łatwiej ułożyć go w formie. Nie musimy też martwić się o to, że się przypali, ponieważ namoczony papier do pieczenia wytrzymuje bez problemu wyższe temperatury. Z tak wyścieloną blachą można zabierać się za pieczenie ciast!