Nie znosisz, gdy papier do pieczenia nie pasuje do blachy? Ten trik sprawi, że dopasuje się w kilka sekund

Jesień coraz bliżej, a nie ma lepszego sezonu na pieczenie ciast. Unoszący się aromat i zajadanie się obłędnymi wypiekami to coś, co wielu z nas kocha najbardziej. Ale najpierw trzeba dopasować papier do pieczenia do blachy. A to bywa nie lada wyzwaniem...

Papier do pieczenia jest w kuchni niezastąpiony. Dzięki niemu ciasto nie przywiera do formy, a my nie jesteśmy skazani na szorowanie foremki. Wielu osobom odpowiednie ułożenie papieru sprawia jednak trudność. Ale ten trik potrafi odmienić życie. Zapomnisz o nerwach w trakcie pieczenia ciast.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Jak dopasować papier do pieczenia do blachy? Ten trik spadł wam właśnie z nieba 

Jeśli chcesz idealnie dopasować papier do pieczenia do formy, odłóż nożyczki na bok. Nie przydadzą się, a wręcz przeciwnie - w ten sposób możemy tylko wszystko popsuć. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Układanie papieru do pieczenia w formie powinniśmy przede wszystkim zacząć od wybrania odpowiedniej strony papieru. Należy układać go tak, by był powleczoną stroną do góry i by ona dotykała ciasta. To sprawi, że ciasto nie będzie przywierać. 

Jak wyłożyć blachę papierem do pieczenia? Otworzysz usta ze zdziwienia 

Odpowiednia strona papieru to jednak nie wszystko. Podpowiadamy, jak łatwo wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Arkusz papieru należy zwinąć w kulkę, a następnie rozłożyć. Wtedy staje się o wiele bardziej plastyczny i lepiej "pracuje". Wchodzi w każdy róg blachy, przez to, że jest giętki i elastyczny. Można również spróbować namoczyć kulkę papieru do pieczenia wodą. Będzie jeszcze łatwiej ułożyć go w formie. Nie musimy też martwić się o to, że się przypali, ponieważ namoczony papier do pieczenia wytrzymuje bez problemu wyższe temperatury. Z tak wyścieloną blachą można zabierać się za pieczenie ciast

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.