• Link został skopiowany

Kiedy teściowa wpada na kawę, zawsze podaję to przepyszne ciasto. Jest dwukolorowe, szybkie i długo wilgotne

Ciasto zebra to stary i niezawodny przepis na coś słodkiego do kawki. Wykonanie jest banalne, a po pokrojeniu na kawałki ciasto wygląda bardzo zachęcająco, do tego smakuje wybornie i długo jest wilgotne. Jak zrobić kultową zebrę? Zakręć kilka razy mikserem, włóż do piekarnika i gotowe.
Ciasto zebra
successfulmodel9 /Shutterstock

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto zebra królowało w czasach PRL i do dziś często stawiamy je na stole z najróżniejszych okazji. Wbrew pierwszemu wrażeniu jest bardzo łatwe do wykonania i szybkie, a do tego naprawdę przepyszne. Idealnie pasuje na dużą blachę, do tortownicy lub formy na babkę. Jak zrobić ciasto zebra? Zacznij od przygotowania trzech misek.

Ciasto zebra - idealne na ploteczki przy kawusi

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
  • 230 g cukru
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 szklanka oleju, może być rzepakowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku najtrudniejsza rzecz w tym całym przepisie, czyli oddzielenie żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy otrzymasz już błyszczącą bezę, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wanilię oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką zacznij wlewać olej. 
  3. Kiedy składniki się połączą, podziel ciasto na dwie części. Połowę przelej do miski, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do miski z ciastem jasnym dodaj 2-3 łyżki mąki i także wymieszaj. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem. Następnie wlewaj ciasto" na przemian chochelka ciemnego ciasta i jasnego. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Zebrę piecz przez godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu możesz udekorować cukrem pudrem. 

Zebra to idealne ciasto na weekend. Jeśli lubisz słodkości i prostotę, ten przepis jest idealny dla ciebie.

Więcej o: