-
Haps
-
Jak przygotować
- Kiedy teściowa wpada na kawę, zawsze podaję to przepyszne ciasto. Jest dwukolorowe, szybkie i długo wilgotne
Kiedy teściowa wpada na kawę, zawsze podaję to przepyszne ciasto. Jest dwukolorowe, szybkie i długo wilgotne
Ciasto zebra to stary i niezawodny przepis na coś słodkiego do kawki. Wykonanie jest banalne, a po pokrojeniu na kawałki ciasto wygląda bardzo zachęcająco, do tego smakuje wybornie i długo jest wilgotne. Jak zrobić kultową zebrę? Zakręć kilka razy mikserem, włóż do piekarnika i gotowe.
Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto zebra królowało w czasach PRL i do dziś często stawiamy je na stole z najróżniejszych okazji. Wbrew pierwszemu wrażeniu jest bardzo łatwe do wykonania i szybkie, a do tego naprawdę przepyszne. Idealnie pasuje na dużą blachę, do tortownicy lub formy na babkę. Jak zrobić ciasto zebra? Zacznij od przygotowania trzech misek.
Ciasto zebra - idealne na ploteczki przy kawusi
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
- 230 g cukru
- 1 szklanka gazowanej wody
- 1 szklanka oleju, może być rzepakowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki ciemnego kakao
Sposób wykonania:
- Na samym początku najtrudniejsza rzecz w tym całym przepisie, czyli oddzielenie żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy otrzymasz już błyszczącą bezę, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wanilię oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką zacznij wlewać olej.
- Kiedy składniki się połączą, podziel ciasto na dwie części. Połowę przelej do miski, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do miski z ciastem jasnym dodaj 2-3 łyżki mąki i także wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem. Następnie wlewaj ciasto" na przemian chochelka ciemnego ciasta i jasnego.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Zebrę piecz przez godzinę lub "do suchego patyczka". Po upieczeniu możesz udekorować cukrem pudrem.
Zebra to idealne ciasto na weekend. Jeśli lubisz słodkości i prostotę, ten przepis jest idealny dla ciebie.