Delikatna panna cotta - śmietankowy deser na Twoim stole. Dodatek popularnego napoju odmieni jej smak

Panna cotta to klasyczny włoski deser, który przygotowuje się na bazie śmietanki oraz żelatyny. Zazwyczaj serwowany z sezonowymi owocami i słodkim sosem. Wzbogacony o laskę wanilii ma genialny aromat! Deser rozpływa się w ustach!

Panna cotta - jak przygotować hitowy i oryginalny włoski deser? Poniżej znajdziesz recepturę

Marzy Ci się panna cotta? Jak przygotować ten włoski deser? Oryginalny przepis na włoski specjał cieszy się bardzo dużą popularnością. Deser jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo lekki. Co więcej, możemy go przygotować w bardzo prosty sposób, dlatego też jeżeli jesteś początkujący w tego typu tematach, to nic nie szkodzi. Zdecydowanie poradzisz sobie z przygotowaniem. Poniżej prezentujemy oryginalny przepis. 

Składniki, które są nam potrzebne, to:  

  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • około szklanki śmietanki 30-procentowej 
  • laska wanilii 
  • świeże owoce - mogą to być maliny, truskawki, borówki 
  • szklanka mleka 
  • cukier 1-2 łyżki

Składniki na mus:  

  • 2-3 łyżki cukru 
  • około 150 – 200 g malin 

Pana cotta - krok po kroku:

  1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody. 
  2. Następnie odstaw ją na 5 minut. 
  3. Dalej przekrój laskę wanilii. 
  4. Wybierz ziarenka. 
  5. Śmietankę kremową umieść w rondelku i wymieszaj z mlekiem oraz z dodatkiem cukru i wanilii. 
  6. Całość mieszaj do czasu, aż cukier się rozpuści.  
  7. Masę doprowadź do wrzenia i odstaw. 
  8. Dalej umieść namoczoną żelatynę. Wszystko mieszaj do czasu, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. 
  9. Tak przygotowaną masę przelej do filiżanek. Przykryj je następnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na sześć godzin. Panna cotta musi stężeć.
  10. W międzyczasie przygotuj mus owocowy. 
  11. Owoce sezonowe dokładnie umyj, osusz. Następnie zblenduj je na masę i dołóż cukier. Całość dokładnie wymieszaj. 
  12. Masę możesz przepuścić przez sitko, aby pozbyć się niechcianych elementów.  
  13. Musem polej gotowe deserki. Możesz posypać je owocami.  
Zobacz wideo Wegańska panna cotta - z królewskiego menu Darka

Nietypowa panna cotta. Pokochasz ten smak!

Panna cotta z orzechami i miodem to prawdziwy rarytas! To sama słodycz! Poniżej znajdziecie przepis.

Panna cotta - składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżek żelatyny
  • około 300 ml dowolnej coli
  • 5 łyżeczek miodu
  • garść posiekanych orzechów

Wykonanie:

  1. Napój przelej do garnka i zagotuj.
  2. Następnie zestaw ją z ognia.
  3. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
  4. Następnie odstaw do przestudzenia.
  5. Kiedy masa przestygnie, dodaj śmietankę. Wymieszaj całość.
  6. Tak przygotowaną masę, przelej do małych pojemniczków. Mogą to być filiżanki.
  7. Odstaw je do stężenia.
  8. Każdą filiżankę posyp orzechami i polej miodem.

 Jak podawać panna cottę?

Panna cotta to deser, który można zestawiać z wieloma składnikami. Dobrym pomysłem będą świeże owoce. Najlepiej sezonowe. Przysłowiową wisienką na torcie może być owocowy mus. Koniecznie wypróbujcie nasze przepis.

Zobacz też: Jak zrobić sok z winogron domowym sposobem? To mega proste, potrzebne będą tylko 3 składniki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.