Przepis na sok z winogron jest bardzo prosty. Za jego przygotowanie może się zabrać każdy, a na pewno się uda i będzie nas cieszyć w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Podpowiadamy, jak zrobić sok z winogron, by smakował jak najlepiej.
Zobacz wideo Sok marchewkowy, pomidorowy, a może z buraka? Na każdą z tych plam mamy sprawdzony myk
Jak zrobić sok z winogron? To banalnie proste
Sok z winogron jest bardzo zdrowy i doskonale smakuje z gorącą wodą. Jest słodki, a zarazem delikatnie kwaśny. Świetnie będzie komponować się też z czarną herbatą, a także jako dodatek do owocowych koktajli czy zamrożony - jako lodowy sorbet. Więcej przydatnych pomysłów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Aby podkręcić smak winogronowego soku, warto dodać podczas gotowania owoców odrobinę cynamonu. Choć większości wydawać się może, że pasuje od wyłącznie do jabłek czy śliwek, to w połączeniu smakowym z winogronem jest naprawdę nieziemski.
Składniki:
- 2 kg winogron (najlepiej ciemnych, ale mogą być także różowe lub mieszane),
- 0,5 szklanki wody,
- 1/3 szklanki cukru,
- płaska łyżka cynamonu.
Sok z winogron na zimę - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Umyte owoce włóż do dużego garnka. Dodaj wodę oraz cukier i cynamon.
- Całość zagotuj na wolnym ogniu i gotuj do momentu, aż owoce zaczną się wyraźnie rozpadać.
- Całość przetrzyj przez sito, by pozbyć się skórek i pestek, a powstały sok przelej ponownie do garnka i zagotuj.
- Przygotuj czyste słoiczki i wlej do nich gorący sok. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut we wrzątku.
- Tak przygotowany sok z winogron przechowuj w chłodnym, najlepiej zaciemnionym miejscu. Jeśli uważasz, że sok wyszedł za mocny, przed wypiciem rozcieńcz go z wodą.