Pożywna grochówka - nie ma lepszej zupy na październik. Sycąca królowa jesieni z przepisu Jakuba Kuronia

Grochówka to zupa ciesząca się bardzo dużą popularnością. Konkretna, aromatyczna zupa z powodzeniem może zastąpić nam pełnowartościowy posiłek. Przygotowana we właściwy sposób jest naprawdę gęsta! Zobacz, jak ją zrobić.

Grochówka - jak przygotować pożywną zupę?  

Jak przygotować pyszną grochówkę, która zasmakuje zarówno małym, jak i dużym? Jesień to pora roku, przy której bardzo często sięgamy po ciepłe, pożywne i rozgrzewające potrawy. Słota, zimno, wiatr sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po gorącą zupę. Poniżej znajdziecie przepis na doskonałą grochówkę. Mała uwaga: groch wymaga długiego moczenia. Zatem dobrze zaplanujcie pracę.

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • 2 l wody – najlepiej przefiltrowanej 
  • 300 g mięsa - może być to łopatka lub szynka
  • Około 300 g wędzonego boczku 
  • 250-300 g łuskanego żółtego grochu 
  • 5 ziemniaków 
  • 1-2 marchewki 
  • 1-2 pietruszki 
  • 1 cebula 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz 
  • pęczek natki pietruszki 

Wykonanie:  

  1. Przygotuj groch, należy wstawić go do wody dzień wcześniej.
  2. Przygotuj garnek. Wlej do niego zimną i przefiltrowaną wodę, umieść następnie mięso i całość zagotuj. 
  3. Następnie zmniejsz ogień i pozbądź się szumowin. 
  4. Odsącz groch.
  5. Dodaj go do garnka z mięsem. 
  6. Całość gotuj pod przykryciem przez 50 minut. Mięso oraz groch powinny być miękkie. 
  7. W końcowym etapie gotowania dodaj łyżkę soli. 
  8. Obierz ziemniaki, umyj je dokładnie i pokrój na kawałki. 
  9. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 
  10. Do zupy dodaj ząbek czosnku. 
  11. Całość gotuj przez około 25 minut na małym ogniu. 
  12. Wykonaj zasmażkę z mąki. 
  13. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę. Dosyp mąkę i wykonaj zasmażkę.  
  14. Do garnka wrzuć liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie. Mała wskazówka: majeranek warto rozetrzeć w palcach. 
  15. Całość zagotuj. 
  16. Mięso odcedź z zupy. Podziel na mniejsze porcje. Wrzuć z powrotem. 
  17. Natkę pietruszki dokładnie umyj i posiekaj.
  18. Posyp zupę natką przed podaniem. 
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Grochówka krok po kroku w wydaniu Jakuba Kuronia. Koniecznie wypróbuj!

Grochówka krok po kroku według przepisu Jakuba Kuronia to prawdziwy rarytas dla smakoszy pożywnych zup. W sam raz na plenerowe wypady czy też po prostu ciepły obiad w rodzinnym gronie. Poniżej receptura.  

Grochówka - składniki:  

  • 300 g namoczonego dzień wcześniej grochu łuskanego 
  • około 250 g boczku wędzonego 
  • około 300-350 g wędzonej kiełbasy 
  • 1 cebula 
  • 3 liście laurowe 
  • kilka ząbków czosnku 
  • 2 l bulionu warzywnego 
  • 6-7 ziemniaków  
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • ziele angielskie, liście laurowe, liście laurowe, pieprz, sól, kminek 
  • około 1-2 łyżek oleju roślinnego 

Wykonanie:  

  1. Weź boczek i pokrój go w kostkę. 
  2. Następnie podsmaż go na oleju w dużym garnku o grubym spodzie. 
  3. Dodaj pokrojoną kiełbasę. Całość smaż przez kilka minut. Pamiętaj o zachowaniu małego ognia. 
  4. Weź cebulę, obierz ją i pokrój w kostkę, Dodaj ją do mięsa i podsmaż. 
  5. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  6. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. 
  7. Dolej bulion. 
  8. Dodaj posiekaną marchewkę oraz pietruszkę. Możesz także zetrzeć ją na tarce. 
  9. Dołóż namoczony groch. 
  10. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. 
  11. Dopraw do smaku przyprawami. 
  12. Ziemniaki obierz umyj i pokrój w kostkę, a następnie dołóż do całości. Zamieszaj i gotuj. 
  13. Dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki. 

Jak podawać grochówkę? Kulinarne inspiracje w kilku słowach 

Jak podawać grochówkę, aby była apetyczna i zrobiła wrażenie na gościach? Smak grochówki jest na tyle wyjątkowy, iż powinien on zachwycić nawet najbardziej wymagających. Jednak zadbanie o odpowiedni anturaż sprawi, że danie nabierze jeszcze lepszego charakteru. Takową zupę możemy podawać w chlebie lub w miseczce. Innym wariantem jest wybranie specjalnego kociołka. Ta opcja sprawdzi się zwłaszcza wtedy gdy nasza uczta będzie na świeżym powietrzu.  

Zobacz też: Zdrowe carpaccio z buraka jak z restauracji - jak je zrobić i do czego serwować?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.