Grochówka - jak przygotować pożywną zupę?
Jak przygotować pyszną grochówkę, która zasmakuje zarówno małym, jak i dużym? Jesień to pora roku, przy której bardzo często sięgamy po ciepłe, pożywne i rozgrzewające potrawy. Słota, zimno, wiatr sprawiają, że z przyjemnością sięgamy po gorącą zupę. Poniżej znajdziecie przepis na doskonałą grochówkę. Mała uwaga: groch wymaga długiego moczenia. Zatem dobrze zaplanujcie pracę.
Składniki, które są nam potrzebne, to:
- 2 l wody – najlepiej przefiltrowanej
- 300 g mięsa - może być to łopatka lub szynka
- Około 300 g wędzonego boczku
- 250-300 g łuskanego żółtego grochu
- 5 ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 1-2 pietruszki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Przygotuj groch, należy wstawić go do wody dzień wcześniej.
- Przygotuj garnek. Wlej do niego zimną i przefiltrowaną wodę, umieść następnie mięso i całość zagotuj.
- Następnie zmniejsz ogień i pozbądź się szumowin.
- Odsącz groch.
- Dodaj go do garnka z mięsem.
- Całość gotuj pod przykryciem przez 50 minut. Mięso oraz groch powinny być miękkie.
- W końcowym etapie gotowania dodaj łyżkę soli.
- Obierz ziemniaki, umyj je dokładnie i pokrój na kawałki.
- Marchewkę oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Do zupy dodaj ząbek czosnku.
- Całość gotuj przez około 25 minut na małym ogniu.
- Wykonaj zasmażkę z mąki.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę. Dosyp mąkę i wykonaj zasmażkę.
- Do garnka wrzuć liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie. Mała wskazówka: majeranek warto rozetrzeć w palcach.
- Całość zagotuj.
- Mięso odcedź z zupy. Podziel na mniejsze porcje. Wrzuć z powrotem.
- Natkę pietruszki dokładnie umyj i posiekaj.
- Posyp zupę natką przed podaniem.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Grochówka krok po kroku w wydaniu Jakuba Kuronia. Koniecznie wypróbuj!
Grochówka krok po kroku według przepisu Jakuba Kuronia to prawdziwy rarytas dla smakoszy pożywnych zup. W sam raz na plenerowe wypady czy też po prostu ciepły obiad w rodzinnym gronie. Poniżej receptura.
Grochówka - składniki:
- 300 g namoczonego dzień wcześniej grochu łuskanego
- około 250 g boczku wędzonego
- około 300-350 g wędzonej kiełbasy
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- kilka ząbków czosnku
- 2 l bulionu warzywnego
- 6-7 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ziele angielskie, liście laurowe, liście laurowe, pieprz, sól, kminek
- około 1-2 łyżek oleju roślinnego
Wykonanie:
- Weź boczek i pokrój go w kostkę.
- Następnie podsmaż go na oleju w dużym garnku o grubym spodzie.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę. Całość smaż przez kilka minut. Pamiętaj o zachowaniu małego ognia.
- Weź cebulę, obierz ją i pokrój w kostkę, Dodaj ją do mięsa i podsmaż.
- Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Dolej bulion.
- Dodaj posiekaną marchewkę oraz pietruszkę. Możesz także zetrzeć ją na tarce.
- Dołóż namoczony groch.
- Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Ziemniaki obierz umyj i pokrój w kostkę, a następnie dołóż do całości. Zamieszaj i gotuj.
- Dodaj umytą i posiekaną natkę pietruszki.
Jak podawać grochówkę? Kulinarne inspiracje w kilku słowach
Jak podawać grochówkę, aby była apetyczna i zrobiła wrażenie na gościach? Smak grochówki jest na tyle wyjątkowy, iż powinien on zachwycić nawet najbardziej wymagających. Jednak zadbanie o odpowiedni anturaż sprawi, że danie nabierze jeszcze lepszego charakteru. Takową zupę możemy podawać w chlebie lub w miseczce. Innym wariantem jest wybranie specjalnego kociołka. Ta opcja sprawdzi się zwłaszcza wtedy gdy nasza uczta będzie na świeżym powietrzu.
Zobacz też: Zdrowe carpaccio z buraka jak z restauracji - jak je zrobić i do czego serwować?