Ciasto idealne na pierwszy dzień jesieni. Zrób dwie blachy, bo zniknie szybciej niż szarlotka

Jesień to czas, kiedy to wiele osób postanawia więcej czasu spędzić w kuchni. Wtedy właśnie wykonuje przepisy, które latem i jesienią nie smakowałyby tak dobrze. Jednym z tych receptur jest to ciasto. Perfekcyjnie pasuje do gorącej herbaty i kawy, a smak zostaje w naszych głowach na dłużej.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto marchewkowe nie jest typowym wypiekiem, które jako pierwsze wpada nam do głowy, gdy chcemy coś przygotować. Jednak czasem warto w kuchni zaszaleć i tym samym zaskoczyć swoich bliskich. Z podanego przez nas przepisu ten wypiek będzie odpowiednio wilgotny i słodki. Dodatek orzechów gwarantuje dodatkowe doznania smakowe. A śmietankowo-cytrynowy krem sprawi, że będzie on delikatnie orzeźwiający.

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki na ciasto

  • 3 średnie marchewki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 100 g cukru białego,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 100 ml oleju,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 150 ml wrzątku.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp cukier brązowy i biały. Wbij również jajka i całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach.
  2. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wrzuć cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połącz składniki na jednolitą masę, a na koniec wlej olej, cały czas mieszając.
  3. Orzechy posiekaj na drobno, marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Całość wrzuć do wyrobionego ciasta i wymieszaj dokładnie szpatułką.
  4. Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz w nim ciasto przez około 30-35 minut.
  5. W czasie pieczenia przygotuj krem. Do większej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie do piany dodaj serek mascarpone i zimną galaretkę. Całość miksuj do połączenia.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przetnij na dwa placki. Spód ponownie umieść w blaszce i wyłóż na nim połowę przygotowanego kremu. Następnie na wierzch ułóż drugą część ciasta i rozsmaruj ponownie krem.
  8. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: