-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast schabowych zrób na obiad te kotlety. Rodzina podziękuje i nigdy jej się nie znudzą
Zamiast schabowych zrób na obiad te kotlety. Rodzina podziękuje i nigdy jej się nie znudzą
Gdy na stole wieje nudą czas zrobić coś, co będzie świeżym powiewem. Taką propozycją są te kotlety, które aż ociekają aromatem i oryginalnym smakiem. Idealnie komponują się z ziemniakami i tradycyjną surówką. Dzięki zapachowi, który się z nich unosi, nikt im nie odmówi.
Zobacz wideo
Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]
Kotlety goszczą na naszych stołach prawie codziennie. Podaje się je bardzo często, ze względu na szybki proces przygotowania, a także smak, za którym szaleje wiele osób. Najpopularniejsze to oczywiście kotlety mielone i schabowe, lecz nawet takie klasyki mogą się kiedyś znudzić. Gdy tak się stanie warto wykorzystać nowy przepis, na coś oryginalnego. Taką recepturą jest ten przedstawiany przez nas pomysł na sznycle po francusku. Aby je wykonać, mięso drobiowe trzeba pokroić na drobne kawałki, a resztę składników połącz w misce. Mięsne kawałki wrzuca się do masy, a następnie dokładnie podsmaża. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis na sznycle drobiowe po francusku
Składniki
- 1 kg filetów drobiowych,
- duża cebula,
- 150 ml mleka,
- 2 średnie jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- łyżka musztardy francuskiej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
- Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl