Moja mama robi ją przy każdej okazji, a blacha znika w 5 minut. To ciasto to prawdziwa królowa wypieków

Ile osób, tyle opinii na temat najsmaczniejszego wypieku. Jednak i tak wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że ten wypiek deklasuje wszystkie inne. Placki, które przełożone są budyniową masą, nie mają sobie równych. Zrobienie tego wypieku jest wymagające, lecz na pewno jest tego wart.
Zobacz wideo Przepis na karpatkę

Mało kto nie lubi słodkich i pysznych ciast. Można ich skosztować na każdej rodzinnej uroczystości, a wiele osób piecze je również bez okazji. Na stołach najczęściej pojawiają się serniki, babki i szarlotki, lecz nie można zapomnieć o wypieku, który deklasuje wszystkie inne. Mowa tu o karpatce, która po spróbowaniu aż rozpływa się w ustach. Charakteryzuje ją słodki krem i chrupiące ciasto. Wierzch możesz udekorować czekoladową polewą i cukrem pudrem.

Przepis na klasyczną karpatkę

Składniki na placki parzone:

  • 150 g masła,
  • szklanka wody,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • kostka masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 4 łyżki cukru.

Sposób przygotowania ciasta parzonego:

  1. Do średniego garnka wlej wodę oraz umieść masło. Zagotuj całość na średnim ogniu i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Ponownie włącz palnik i na niewielkim ogniu zagotuj mieszankę. Co jakiś czas mieszaj.
  2. Gdy ciasto stanie się jednolite i gładkie, pozostaw je do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest dodawanie stopniowo jajek. Wbijaj je po jednym, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  3. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką. Na dnie rozłóż połowę przygotowanej masy. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Czynność powtórz z drugą połową masy.
  4. Sposób przygotowania kremu
  5. Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia i mieszaj do rozpuszczenia.
  6. W miseczce wymieszaj pozostałą część mleka i budyń. Składniki powinny się połączyć.
  7. Zmniejsz ogień i stopniowo wlewaj do mleka zawartość miseczki, cały czas mieszaj.
  8. Gdy krem stanie się kremowy, gęsty i jednolity zdejmij go z ognia. Pozostaw do przestygnięcia.
  9. Proces składania ciasta
  10. Wypieczone placki przełóż przygotowanym kremem budyniowym. Ostrożnie całość dociśnij.
  11. Na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem i pozostaw do przegryzienia się smaków.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: