To moje odkrycie roku. Po ich spróbowaniu już nigdy nie zjem klasycznych mielonych. Zrób je, a nie pożałujesz

Przygotowując domowy obiad, schemat jest bardzo prosty. Obok sałatki i ziemniaków zawsze musi znaleźć się kawałek mięsa. Tym razem scenariusz jest trochę inny i obok tych produktów nie znajdzie się typowego schabowego. Zamiast niego można skosztować oryginalnego kotleta, który zapiera dech w piersiach.
Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Przez wiele lat do naszej kuchni wprowadziliśmy dużo więcej odmian kotletów niż tylko mielone i schabowe. Jednak i tak większość osób sięga po te, które są najpopularniejsze. Ja jednak postanowiłam postawić na coś bardziej nietuzinkowego i dzięki temu powstały te kotlety. To połączenie świeżej pietruszki, ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Jeśli tylko chcesz, możesz do takiego połączenia wrzucić niewielką ilość mięsa mielonego lub kurczaka. Tak przygotowane kotlety najlepiej smakują z kaszą i domowym sosem. Lecz przy klasycznych ziemiankach i mizerii również znajdą swoje miejsce.

Przepis na kotlety pietruszkowe

Składniki

  • 3 pęczki świeżej pietruszki,
  • 250 g ciecierzycy z puszki,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do wysokiego naczynia włóż opłukane natki pietruszki oraz obrane ząbki czosnku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj to na mniejsze kawałki.
  2. W osobnym naczyniu umieść odsączoną z zalewy ciecierzycę i również zmiel ją blenderem.  Nie powinna powstać papka, kawałki ciecierzycy powinny być wyczuwalne.
  3. Zmiksowane składniki połącz z sobą w jednym naczyniu. Dodaj mąkę, kminek, sól i pieprz.  Całość dokładnie z sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Z powstałego ciasta uformuj kotlety na kształt mielonych. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu zarumienienia. 
  5. Gotowe kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują z ziemniakami, domową surówką lub hummusem. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.