-
Haps
-
Jak przygotować
- To moje odkrycie roku. Po ich spróbowaniu już nigdy nie zjem klasycznych mielonych. Zrób je, a nie pożałujesz
To moje odkrycie roku. Po ich spróbowaniu już nigdy nie zjem klasycznych mielonych. Zrób je, a nie pożałujesz
Przygotowując domowy obiad, schemat jest bardzo prosty. Obok sałatki i ziemniaków zawsze musi znaleźć się kawałek mięsa. Tym razem scenariusz jest trochę inny i obok tych produktów nie znajdzie się typowego schabowego. Zamiast niego można skosztować oryginalnego kotleta, który zapiera dech w piersiach.
Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji
Przez wiele lat do naszej kuchni wprowadziliśmy dużo więcej odmian kotletów niż tylko mielone i schabowe. Jednak i tak większość osób sięga po te, które są najpopularniejsze. Ja jednak postanowiłam postawić na coś bardziej nietuzinkowego i dzięki temu powstały te kotlety. To połączenie świeżej pietruszki, ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Jeśli tylko chcesz, możesz do takiego połączenia wrzucić niewielką ilość mięsa mielonego lub kurczaka. Tak przygotowane kotlety najlepiej smakują z kaszą i domowym sosem. Lecz przy klasycznych ziemiankach i mizerii również znajdą swoje miejsce.
Przepis na kotlety pietruszkowe
Składniki
- 3 pęczki świeżej pietruszki,
- 250 g ciecierzycy z puszki,
- 40 g mąki pszennej,
- 3 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- pół łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do wysokiego naczynia włóż opłukane natki pietruszki oraz obrane ząbki czosnku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj to na mniejsze kawałki.
- W osobnym naczyniu umieść odsączoną z zalewy ciecierzycę i również zmiel ją blenderem. Nie powinna powstać papka, kawałki ciecierzycy powinny być wyczuwalne.
- Zmiksowane składniki połącz z sobą w jednym naczyniu. Dodaj mąkę, kminek, sól i pieprz. Całość dokładnie z sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Z powstałego ciasta uformuj kotlety na kształt mielonych. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu zarumienienia.
- Gotowe kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują z ziemniakami, domową surówką lub hummusem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl