Przygotowując domowy obiad, schemat jest bardzo prosty. Obok sałatki i ziemniaków zawsze musi znaleźć się kawałek mięsa. Tym razem scenariusz jest trochę inny i obok tych produktów nie znajdzie się typowego schabowego. Zamiast niego można skosztować oryginalnego kotleta, który zapiera dech w piersiach.
Fot. Shutterstock, Anastasia_Panait
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji
Przez wiele lat do naszej kuchni wprowadziliśmy dużo więcej odmian kotletów niż tylko mielone i schabowe. Jednak i tak większość osób sięga po te, które są najpopularniejsze. Ja jednak postanowiłam postawić na coś bardziej nietuzinkowego i dzięki temu powstały te kotlety. To połączenie świeżej pietruszki, ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Jeśli tylko chcesz, możesz do takiego połączenia wrzucić niewielką ilość mięsa mielonego lub kurczaka. Tak przygotowane kotlety najlepiej smakują z kaszą i domowym sosem. Lecz przy klasycznych ziemiankach i mizerii również znajdą swoje miejsce.
REKLAMA
Przepis na kotlety pietruszkowe
Składniki
3 pęczki świeżej pietruszki,
250 g ciecierzycy z puszki,
40 g mąki pszennej,
3 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
pół łyżeczki kminku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Do wysokiego naczynia włóż opłukane natki pietruszki oraz obrane ząbki czosnku. Następnie za pomocą blendera zmiksuj to na mniejsze kawałki.
W osobnym naczyniu umieść odsączoną z zalewy ciecierzycę i również zmiel ją blenderem. Nie powinna powstać papka, kawałki ciecierzycy powinny być wyczuwalne.
Zmiksowane składniki połącz z sobą w jednym naczyniu. Dodaj mąkę, kminek, sól i pieprz. Całość dokładnie z sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Z powstałego ciasta uformuj kotlety na kształt mielonych. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu zarumienienia.
Gotowe kotlety przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują z ziemniakami, domową surówką lub hummusem.