Gulasz wieprzowy zna chyba każdy. Nie wszyscy go oczywiście jedli, jednak ten jego rodzaj warto zrobić w pierwszej kolejności. Dlaczego? Jeden wyjątkowy dodatek mu charakteru i sprawia, że danie to jest jeszcze lepsze.
Zdjęcie ilustracyjne Fot. DronG / istockphoto.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Jesienne, chłodniejsze wieczory zbliżają się wielkimi krokami. By się na nie odpowiednio przygotować, warto wzbogacić swoje kuchenne zapiski o kolejne przepisy. Jednym z nich jest gulasz wieprzowy, który rozgrzewa jak nic innego. Standardowy przepis zna pewnie każdy, kto trochę bardziej interesuje się kuchnią. Tym razem stawiamy na nieco inną jego wersję. Do potrawy dodaje się domowej roboty knedle.
REKLAMA
Przepis na gulasz z knedlami
Składniki na knedle
szklanka mąki pszennej,
szklanka mąki krupczatki,
2 jaja,
300 ml mleka,
30 g świeżych drożdży,
łyżeczka drobnego cukru,
2 łyżeczki soli.
Składniki na gulasz
600 g mięsa wołowego gulaszowego,
średnia cebula,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżka kminku,
1 łyżka masła,
5 ząbków czosnku,
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki mąki pszennej,
liście laurowe,
kulki ziela angielskiego,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania knedli
Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej, następnie dodaj cukier, rozdrobnione świeże drożdże, sól i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na 10 minut.
Po tym czasie zaczyn wlej do większej miski, dodaj resztę mąki pszennej i krupczatki i delikatnie wyrabiaj.
Przygotowane ciasto pozostaw pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel masę na mniejsze kawałki, z których uformuj kulki na kształt orzecha włoskiego.
Tak przygotowane przenieś do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 10 minut od wypłynięcia.
Sposób przygotowania gulaszu
Mięso pokrój na średniej wielkości kostkę. Umieść w misce i przypraw ostrą i słodką papryką, a także mąką pszenną. Dokładnie wymieszaj i podsmaż na gorącym maśle.
Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na drobno. Dorzuć do smażonego mięsa, a na koniec wlej koncentrat pomidorowy. Zamieszaj i cały czas smaż na średnim ogniu.
Do powstałej mieszanki wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Końcowym elementem jest przyprawienie całości kminkiem, solą i pieprzem, a także duszenie mięsa pod przykryciem. Duszenie powinno trwać do momentu, aż sos stanie się gęsty.
Tak przygotowany gulasz podawaj z ciepłymi knedlami.