Ciasto ze śliwkami - jak przygotować domowy wypiek? Sprawdź jak robi to pani Jola
Jak przygotować ciasto ze śliwkami, aby na pewno wyszło i miało niepowtarzalny smak? Pieczenie ciasta dla wielu, to prawdziwe wyzwanie. Nierzadko boimy się tak zwanych zakalców lub po prostu tego, że nie będzie ono smakować naszym bliskim. Na szczęście z odpowiednim przepisem – sprawa jest o wiele prostsza i pewniejsza. Dlatego też podajemy wam przepis na ciasto ze śliwkami krok po kroku według receptury słynnej pani Joli. Warto zaznaczyć, że pokochały ją miliony internautów, ale i tradycyjnych czytelników. Poniżej znajdziecie przepis. Jest to przepis na blaszkę o wymiarach maksymalnie 36 × 25 cm.
Ciasto ze śliwkami – składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kilograma śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie krok po kroku:
- Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- W drugim naczyniu umieść jajka. Dolej kefir oraz olej.
- Całość wymieszaj drewnianą łyżką.
- Połącz ze sobą obie zawartości miski. Mieszaj je łyżką drewnianą.
- Gotową masę przelej do blachy.
- Śliwki dokładnie umyj i pozbądź się pestek, przekrój je na pół i umieść w cieście.
- Wykonaj kruszonkę. Wymieszaj wszystkie składniki, w taki sposób, aby powstały grudki.
- Tak przygotowaną kruszonkę umieść na cieście.
- Piecz ciasto w temperaturze około 180°C przez 40 - 50 minut w trybie góra - dół.
- Opcjonalnie możesz posypać się cukrem pudrem.
Ważna uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto ze śliwkami - kruche i pyszne
Ciasto ze śliwkami to idealny sposób na udany podwieczorek. Kruche z zewnątrz, a w środku - rozpływa się w ustach niczym chmurka. Aromatyczne i soczyste śliwki są wspaniałym uzupełnieniem. Poniżej znajdziecie kolejny przepis:
Składniki:
- 600 g śliwek
- 2 szklanki mąki
- 200 g zimnego masła
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypki
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Posiekaj zimne masło i połącz z mąką.
- Dołóż cukier waniliowy.
- Całość dokładnie rozetrzyj. Pod koniec mieszania dodaj proszek do pieczenia.
- Następnie dodaj jajko.
- Całą masę dokładnie wyrób i podziel na dwie części.
- Włóż je do zamrażalnika na około 10 - 15 minut.
- Zajmij się owocami. Śliwki dokładnie umyj, a następnie osusz je i pozbądź się pestek. Przekrój je na pół.
- Włącz piekarnik i nagrzej go do 180°C.
- Przygotuj foremkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
- Weź jedną połowę ciasta z zamrażalnika i rozłóż dokładnie na blaszce.
- Wylep nim blaszkę
- Na spodzie ciasta ułóż połówki śliwek i posyp je cynamonem.
- Drugą połowę ciasta rozwałkuj i umieść na śliwkach.
- Wstaw do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Z czym podawać ciasto ze śliwkami? Podpowiadamy, jak serwować ciasto
Z czym podawać ciasto ze śliwkami, aby deser był naprawdę wyjątkowy? Opcji jest tutaj całe mnóstwo. Jeżeli chodzi o same dodatki do ciasta, to warto postawić tutaj na przyprawy korzenne. Może to być między innymi cynamon, kardamon. Ciekawym rozwiązaniem jest także cukier puder. Do kruchego ciasta ze śliwkami idealnie pasują różnego rodzaju napoje. Może to być między innymi: herbata, kawa, słodka czekolada do picia. Dobrze sprawdzi się, także sok własnej roboty.
Zobacz też: Placek z orzechami - poznaj nietuzinkowe przepisy na jesienne ciasta do kawy lub herbaty