Jak zrobić jesienną kawę? Wystarczy dodać kilka składników, by delektować się najlepszym napojem na świecie

Interesuje Cię ciekawy pomysł na jesienną kawę? Wystarczy dodać kilka wyjątkowych składników do codziennego napoju, aby odmienić jego smak. Sprawdź najlepsze przepisy na jesienną kawę.

Jesienne kawy - inspiracje dla prawdziwych smakoszy. Jakie dodatki do kawy będą najlepsze?

Jesienne kawy charakteryzują się korzennymi aromatami. Istnieje wiele receptur, które będą znakomicie współgrały z aktualną aurą. Suszone pomarańcze, mus dyniowy czy też żurawina to jedne z dodatków, które można śmiało dodać do kawy. W artykule znajdziesz kilka przepisów na kawy dla typowych jesieniarzy. 

Co dodać do kawy jesiennej? Oczywiście dynie! 

Co dodać do kawy jesiennej, aby poczuć ten wyjątkowy klimat? Nic tak nie kojarzy nam się ze smakami jesieni jak dynia. Pumpkin spice latte to najlepsza propozycja na październik. Poniżej znajdziecie przepis na domowej roboty kawę dyniową. 

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Pumpkin spice latte - przepis krok po kroku:

Składniki:

  •  250 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 łyżeczka wanilii
  • pół szklanki mleka skondensowanego
  • mleko
  • bita śmietana
  • zaparzona kawa
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
  • około 150 ml wody

Wykonanie:

  1. Umieść wodę w rondlu. Dodaj dynię. Dopraw do smaku wanilią i przyprawami korzennymi.
  2. Całość gotuj do czasu, aż dynia będzie miękka.
  3. Dodaj mleko z puszki. Całość zmiksuj dokładnie blenderem.
  4. Przygotuj kubek. Zaparz kawę. Dodaj spienione i podgrzane mleko. Dolej dyniową masę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.

Przepisy na jesienne kawy - kawa z kardamonem i syropem pomarańczowym

Przepisy na jesienne kawy z dodatkiem korzennych przypraw i syropu pomarańczowego są bardzo popularne. Jeżeli zależy wam na bardzo intensywnym aromacie, warto pokusić się o przyrządzenie kawy w tradycyjny sposób. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali moździerza oraz domowej kawiarki. Poniżej receptura:

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki ulubionej kawy mielonej
  • mielony kardamon lub nasiona
  • miód do smaku
  • około 100 ml wody
  • syrop pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kardamonu rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj kawę z kardamonem.
  2. Zaparz kawę w kawiarence.
  3. Dopraw do smaku syropem i miodem.
  4. Podawaj gorącą.
  5. Przepis można ubogacić bitą śmietaną.

Kawa z żurawiną i cynamonem

Kawa z żurawiną jest dość nietypowym połączeniem. Wyczuwalny posmak żurawiny może być ciekawym doświadczeniem smakowym dla kawoszy. Poniżej znajdziecie przepis na kawę z żurawiną. 

Składniki:

  • garść suszonej żurawiny
  • kawa - najlepiej mielona
  • miód
  • cynamon
  • woda
  • mleko
  • 1-2 łyżeczki konfitury żurawinowej

Wykonanie:

  1. Zaparz kawę. Dodaj konfiturę. Wymieszaj.
  2. Dodaj do niej gorące i spienione mleko.
  3. Dopraw do smaku miodem i cynamonem.
  4. Kawę posyp posiekaną żurawiną.
  5. Kawę najlepiej podawać gorącą.

Zobacz też: Jak zrobić fantastyczne placki z jabłkami domowej roboty? Wystarczy 10 minut i pyszne racuchy będą gotowe

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.