-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa. Nie da się jej nie uwielbiać
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa. Nie da się jej nie uwielbiać
Sałatki goszczą na naszych stołach od wielu lat. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele i każdy z nich zachwyca swoim smakiem. Ta sałatka również powala na kolana, a jej przyrządzenie to pikuś. Lista składników jest okrojona, więc wszystko na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Nie da się ukryć, że uwielbiamy proste, a do tego smaczne dania i przystawki. A jeśli do tego wykonanie takiego smakołyka jest banalnie proste, jest to strzał w dziesiątkę. Jeśli szukasz właśnie takich przepisów to idealnie trafiłeś. Ta sałatka jest tak prosta, że poradzi sobie z nią nawet początkujący amator gotowania. Dzięki makaronowi jest ona sycąca i może zastąpić typowe śniadanie. Do środka można włożyć cokolwiek się chce. Świetnie sprawdzą się ugotowane jajka, pomidory koktajlowe, a nawet kiszone ogórki.
Przepis na sałatkę makaronową
Składniki
- 300 g makaronu kokardki,
- 150 g żółtego sera,
- 150 g ulubionej szynki,
- czerwona papryka,
- pół puszki kukurydzy,
- kawałek małej cebuli,
- łyżeczka natki pietruszki,
- łyżeczka musztardy,
- 4 łyżeczki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Makaron umieść w gotującej i osolonej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę przemyj i usuń z niej gniazda nasienne, również posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a majonez i musztardę wymieszaj w miseczce.
- Do dużej miski przesyp makaron, dodaj pokrojone warzywa, odcedzoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość delikatnie zamieszaj.
- Do mieszanki wlej przygotowany sos, posyp sałatkę solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Tak przygotowaną sałatkę owiń folią spożywczą i włóż na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie smaki powinny się przegryźć, a całość zdobędzie pełniejszy smak.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl