Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa. Nie da się jej nie uwielbiać

Sałatki goszczą na naszych stołach od wielu lat. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele i każdy z nich zachwyca swoim smakiem. Ta sałatka również powala na kolana, a jej przyrządzenie to pikuś. Lista składników jest okrojona, więc wszystko na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Nie da się ukryć, że uwielbiamy proste, a do tego smaczne dania i przystawki. A jeśli do tego wykonanie takiego smakołyka jest banalnie proste, jest to strzał w dziesiątkę. Jeśli szukasz właśnie takich przepisów to idealnie trafiłeś. Ta sałatka jest tak prosta, że poradzi sobie z nią nawet początkujący amator gotowania. Dzięki makaronowi jest ona sycąca i może zastąpić typowe śniadanie. Do środka można włożyć cokolwiek się chce. Świetnie sprawdzą się ugotowane jajka, pomidory koktajlowe, a nawet kiszone ogórki.

Przepis na sałatkę makaronową 

Składniki

  • 300 g makaronu kokardki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • czerwona papryka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • kawałek małej cebuli,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • łyżeczka musztardy,
  • 4 łyżeczki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Makaron umieść w gotującej i osolonej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, paprykę przemyj i usuń z niej gniazda nasienne, również posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a majonez i musztardę wymieszaj w miseczce.
  3. Do dużej miski przesyp makaron, dodaj pokrojone warzywa, odcedzoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość delikatnie zamieszaj.
  4. Do mieszanki wlej przygotowany sos, posyp sałatkę solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. Tak przygotowaną sałatkę owiń folią spożywczą i włóż na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie smaki powinny się przegryźć, a całość zdobędzie pełniejszy smak.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: