Faszerowana papryka to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ją w klasycznej wersji z mięsem, jak i bez mięsa. Przeczytasz też, jak przygotować paprykę do słoika nadziewaną serem.
Zobacz wideo
Papryka faszerowana kurczakiem
Papryka faszerowana z piekarnika - przepis
Papryka faszerowana z piekarnika to świetny pomysł na nieskomplikowany i ciekawy obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujecie tych składników:
- 3 czerwone papryki
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag sera żółtego
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra mielona, curry
Sposób przygotowania:
- Myjemy papryki, odcinamy z nich górę i wydrążamy środek.
- Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy mięso - smażymy całość około 10 minut, mięso przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
- Usmażone mięso wkładamy do środka papryki.
- Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
- Paprykę zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 200 stopni.
Faszerowanie papryki mięsem i farsz w wersji wege - czym zastąpić mięso?
Czym można faszerować paprykę? Jeśli nie jemy mięsa, możemy przygotować farsz z: fasoli, soczewicy, pieczarek, sera, ziemniaków, kaszy pęczak, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, komosy ryżowej czy też kaszy kuskus. Dla osób, które jedzą mięso najlepszym wyborem do farszu będzie mielona wołowina i wieprzowina oraz delikatny drób. Możemy także użyć pieczonych mięs i resztek wędlin.
Faszerowana papryka w wersji wege - do zrobienia farszu użyj pieczarek
Przepis na paprykę faszerowaną w wersji fit z pieczarkami przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy dbają o linię i kondycję fizyczną. Oto składniki, których potrzebujesz do zrobienia tej potrawy:
- 5 pieczarek
- duża, zielona papryka
- 20 g tartego żółtego sera
- 30 g ryżu basmati
- łyżka oliwy z oliwek
- marchewka
- cebula
- sól, pieprz
- 0,5 czerwonej papryki
Przygotowanie:
- Z zielonej papryki odcinamy wierzch, wyjmujemy z niej pestki i opróżniamy środek.
- Ryż gotujemy na sypko, a pieczarki oraz marchew ścieramy na tarce.
- Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie dodajemy pieczarki, paprykę oraz marchewkę.
- Wszystko dusimy do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie.
- Warzywa mieszamy z ryżem i żółtym serem, a następnie wkładamy je do środka papryki.
- Wierzch nakrywamy odciętym wcześniej czubkiem papryki.
- Tak przygotowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Faszerowane papryczki z serem ze słoika - przepis i przygotowanie
Faszerowane papryczki z serem ze słoika to świetna przekąska na imprezy czy dodatek do obiadu. Poniżej składniki i krótki przepis:
- papryczki
- czosnek
- rozmaryn
- serek kanapkowy
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól, pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
- Delikatnie solimy serek kanapkowy i mieszamy. Dodajemy pieprz, koperek, szczypiorek i znów mieszamy.
- Do powstałej pasty dodajemy bazylii do smaku. Wydrążone papryczki napełniamy dokładnie serkiem, a następnie papryczki ciasno układamy w słoiczku.
- Do słoiczka wkładamy dwa ząbki czosnku i dwie gałązki rozmarynu. Papryczki zalewamy oliwą z oliwek tak, aby papryczki były przykryte. Gotowe odstawiamy do lodówki na minimum dobę.