Papryka faszerowana to już prawdziwy obiadowy klasyk. Jak ją zrobić? Przepisy z mięsem / wege

Papryka faszerowana to przekąska doskonała: wyjątkowo smaczna, łatwa w przygotowaniu, a do tego można ją przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla czy lekki obiad, którym zapewne zaskoczysz wszystkich domowników.

Faszerowana papryka to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ją w klasycznej wersji z mięsem, jak i bez mięsa. Przeczytasz też, jak przygotować paprykę do słoika nadziewaną serem.

Zobacz wideo Papryka faszerowana kurczakiem

Papryka faszerowana z piekarnika - przepis

Papryka faszerowana z piekarnika to świetny pomysł na nieskomplikowany i ciekawy obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania potrzebujecie tych składników:

  • 3 czerwone papryki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra mielona, curry

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy papryki, odcinamy z nich górę i wydrążamy środek. 
  2. Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy mięso - smażymy całość około 10 minut, mięso przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
  3. Usmażone mięso wkładamy do środka papryki. 
  4. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
  5. Paprykę zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 200 stopni.

Faszerowanie papryki mięsem i farsz w wersji wege - czym zastąpić mięso?

Czym można faszerować paprykę? Jeśli nie jemy mięsa, możemy przygotować farsz z: fasoli, soczewicy, pieczarek, sera, ziemniaków, kaszy pęczak, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, komosy ryżowej czy też kaszy kuskus. Dla osób, które jedzą mięso najlepszym wyborem do farszu będzie mielona wołowina i wieprzowina oraz delikatny drób. Możemy także użyć pieczonych mięs i resztek wędlin.

Faszerowana papryka w wersji wege - do zrobienia farszu użyj pieczarek

Przepis na paprykę faszerowaną w wersji fit z pieczarkami przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy dbają o linię i kondycję fizyczną. Oto składniki, których potrzebujesz do zrobienia tej potrawy:

  • 5 pieczarek
  • duża, zielona papryka
  • 20 g tartego żółtego sera
  • 30 g ryżu basmati
  • łyżka oliwy z oliwek
  • marchewka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 0,5 czerwonej papryki

Przygotowanie:

  1. Z zielonej papryki odcinamy wierzch, wyjmujemy z niej pestki i opróżniamy środek.
  2. Ryż gotujemy na sypko, a pieczarki oraz marchew ścieramy na tarce.
  3. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie dodajemy pieczarki, paprykę oraz marchewkę.
  5. Wszystko dusimy do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie.
  6. Warzywa mieszamy z ryżem i żółtym serem, a następnie wkładamy je do środka papryki.
  7. Wierzch nakrywamy odciętym wcześniej czubkiem papryki.
  8. Tak przygotowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Faszerowane papryczki z serem ze słoika - przepis i przygotowanie

Faszerowane papryczki z serem ze słoika to świetna przekąska na imprezy czy dodatek do obiadu. Poniżej składniki i krótki przepis:

  • papryczki
  • czosnek
  • rozmaryn
  • serek kanapkowy
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:

  • Delikatnie solimy serek kanapkowy i mieszamy. Dodajemy pieprz, koperek, szczypiorek i znów mieszamy.
  • Do powstałej pasty dodajemy bazylii do smaku. Wydrążone papryczki napełniamy dokładnie serkiem, a następnie papryczki ciasno układamy w słoiczku. 
  • Do słoiczka wkładamy dwa ząbki czosnku i dwie gałązki rozmarynu. Papryczki zalewamy oliwą z oliwek tak, aby papryczki były przykryte. Gotowe odstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Więcej o: