Marchewka po koreańsku w połączeniu z polskim obiadem to złoto. Obłędnie aromatyczna i pikantna surówka

Surówka to bardzo ważna część obiadu. Wiele osób nie wyobraża sobie sosu czy kotletów bez takiego świeżego dodatku. Okazuje się, że polski obiad w towarzystwie koreańskiej surówki może być strzałem w dziesiątkę. Podpowiadamy, jak ją wykonać.

Polacy kochają azjatyckie smaki. Nic dziwnego, ponieważ są aromatyczne, słodko-kwaśne i pikantne. Doskonale komponują się z różnorodnymi produktami, więc pasują do wielu naszych polskich dań. Jednak ta marchewka po koreańsku to surówka, która bije wszystko inne na głowę. Oto przepis, który trzeba wypróbować. 

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Marchewka po koreańsku - przepis. Obłędna propozycja do obiadu 

Marchewka po koreańsku to świetna surówka, którą koniecznie trzeba spróbować. Nie wymaga od nas żadnych umiejętności, a tym bardziej trudnodostępnych składników. Oto lista produktów, które mogą się przydać do przygotowania surówki azjatyckiej. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 1 kg marchwi
  • 1 nieduża cebula, 
  • 4 łyżki octu 10 proc., 
  • 3-4 łyżki cukru lub erytrolu, 
  • 1 łyżeczka soli lub odrobina sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru, 
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry, 
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • 4-5 łyżek oleju. 

Azjatycka surówka z marchewki do obiadu. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na długie i cieniutkie paski. Włożyć do miski. 
  2. Cebule obrać i pokroić na cienkie paski i dodać do miski z marchewką. 
  3. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 
  4. Rozgrzać olej na patelni lub małym garnuszku. Gdy będzie gorący wlać do surówki. 
  5. Gdy warzywa zaczną "syczeć" przykryć miskę talerzem i odstawić na 10 minut. 
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać dokładnie.   
  7. Surówkę włożyć w słoik, szczelnie ubić i zakręcić. Tak przygotowaną marchewkę można przechowywać w lodówce kilka dni. Przygotować ją dzień przed podaniem, by smaki się przegryzły. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.