Prażone jabłka do słoików na zimę. Tak pyszne, że nie zdążysz ich dodać do szarlotki - domownicy zjedzą łyżeczką

Prażone jabłka do słoików to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia jesienią. Przepis jest bardzo prosty, ale ja dodaję coś jeszcze. Są słodziutkie i tak delikatne, że kiedy tylko otwieram słoik, domownicy ustawiają się z łyżeczkami w kolejce. "Żadna szarlotka bez nich nie istnieje".

Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Prażone jabłka są idealne do szarlotki i innych wypieków lub deserów na zimno. Sposób wykonania jest banalny, a jabłuszka zawsze wychodzą delikatne, niemal rozpadające się. Ostatnio oprócz cynamonu zaczęłam do nich dodawać także goździki. Wystarczy zaledwie kilka, żeby niesamowicie podkręcić smak. 

Prażone jabłka do słoików na zimę - przepis

Składniki:

  • 1 kg jabłek, najlepiej słodkich
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 5-6 goździków
  • ok. 1/3 szklanki cukru (lub więcej, jeśli jabłka nie są dostatecznie słodkie)
  • odrobina wody do podlania

Prażone jabłka do słoików - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Następnie włóż do niego jabłka i na dość dużej mocy palnika podsmażaj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  3. Dodaj cukier, przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać. 
  4. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Wystarczy 100-150 ml. 
  5. Gorące jabłka przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i zapasteryzuj w garnku z wodą. Wystarczy już 10 minut. 

Tak przygotowane jabłka powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że podane wyżej proporcje należy podwoić lub nawet potroić - są tak pyszne, że kiedyś po prostu nie zdążyłam ich dodać do szarlotki - domownicy opędzlowali cały słoik łyżeczkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.