Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Prażone jabłka są idealne do szarlotki i innych wypieków lub deserów na zimno. Sposób wykonania jest banalny, a jabłuszka zawsze wychodzą delikatne, niemal rozpadające się. Ostatnio oprócz cynamonu zaczęłam do nich dodawać także goździki. Wystarczy zaledwie kilka, żeby niesamowicie podkręcić smak.
Prażone jabłka do słoików na zimę - przepis
Składniki:
- 1 kg jabłek, najlepiej słodkich
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 5-6 goździków
- ok. 1/3 szklanki cukru (lub więcej, jeśli jabłka nie są dostatecznie słodkie)
- odrobina wody do podlania
Prażone jabłka do słoików - sposób wykonania:
- Jabłka obierz i przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę.
- Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem. Następnie włóż do niego jabłka i na dość dużej mocy palnika podsmażaj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj cukier, przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszaj i zmniejsz moc palnika. Duś pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać.
- W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Wystarczy 100-150 ml.
- Gorące jabłka przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i zapasteryzuj w garnku z wodą. Wystarczy już 10 minut.
Tak przygotowane jabłka powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że podane wyżej proporcje należy podwoić lub nawet potroić - są tak pyszne, że kiedyś po prostu nie zdążyłam ich dodać do szarlotki - domownicy opędzlowali cały słoik łyżeczkami.