-
Haps
-
Jak przygotować
- Rozgrzeje, zapełni brzuch, a rodzina będzie dopytywać o przepis. Tego dania nie powstydzi się żaden prawdziwy Włoch
Rozgrzeje, zapełni brzuch, a rodzina będzie dopytywać o przepis. Tego dania nie powstydzi się żaden prawdziwy Włoch
Kuchnia włoska jest kochana przez wiele osób. Nie ma się co dziwić, wyróżnia się na tle innych, a do tego jest niesamowicie pyszna. Mało kto potrafi oprzeć się makaronowi, który otulony jest sosem i podany z aromatycznymi dodatkami. Przy tym przepisie również trudno przejść obojętnie.
Zobacz wideo
Lazania z kurczakiem i szpinakiem
Kto nie lubi makaronu, który swoim ciepłem i miękkością otula nasze podniebienie. Nie ma raczej takiej osoby. Aby jeszcze bardziej zatopić się w tym wyśmienitym smaku proponujemy zrobić ten oto przepis na lasagne. Trzeba na starcie podkreślić, że jej wykonanie nie należy do najszybszych, ale smak, który powstaje jest niezapomniany. Gwarantujemy, że każdy Woch byłby zachwycony, gdyby mógł jej skosztować. Jest idealna na obiad i kolację, a gdy zrobi się jej nieco więcej, starczy na kilka dni. Z pomocą tego przepisu na to danie wyjdzie lasagne z charakterem. Smakuje tak samo jak z najlepszej restauracji.
Przepis na lasagne
Składniki na sos boloński
- 200 g wędzonego boczku,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- pół litra passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 250 ml gorącego bulionu,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos beszamelowego
- 5 łyżek masła,
- 5 łyżek mąki,
- 600 ml mleka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo
- opakowanie makaronu lasagne,
- parmezan,
- masło.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Marchewkę również obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż do zarumienienia. Po chwili dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj.
- Boczek oddziel od skóry, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do warzyw. Gdy całość się lekko podsmaży, dodawaj stopniowo mięso mielone. Całość smaż do zarumienienia mięsa.
- Gdy składniki będą gotowe przenieś je do garnka i zalej bulionem. Wlej również passatę i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną mieszankę pozostaw pod przykryciem na około 2 godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby sos nie przywarł do dna.
- W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. W większym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj składniki. Smaż całość przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie stopniowo wlewaj mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ponownie zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj obficie masłem. Następnie wlej chochlę sosu beszamelowego. Na tak przygotowany spód ułóż warstwę makaronu i zalej całość sosem bolońskim.
- Następnie polej całość beszamelem, posyp startym parmezanem i zrób kolejną warstwę makaronu. Powtórz cały proces do skończenia składników.
- Na wierzch polej ostatnią porcję sosu beszamelowego i obsyp całość obfitą ilością sera.
- Tak przygotowaną lasagne włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. W połowie pieczenia zakryj formę folią aluminiową, by wierzch za mocno się nie spalił.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl