-
Haps
-
Jak przygotować
- Smak szarlotki na śniadanie? Teraz to możliwe i bardzo pyszne. Jest puszyste, słodkie i gotowe w kilka minut
Smak szarlotki na śniadanie? Teraz to możliwe i bardzo pyszne. Jest puszyste, słodkie i gotowe w kilka minut
Na śniadanie zazwyczaj jemy jajecznice, kanapki lub tosty. Jednak dziś warto sięgnąć po coś innego, by spróbować nowych smaków. Proponujemy wykonać ten puszysty omlet, który w środku skrywa niespodziankę. Swoim smakiem przypadnie do gustu wszystkim tym, który uwielbiają owocowe połączenia.
Wiele osób słyszało o śniadaniowych omletach, jednak nie każdy z nas je wykonuje. Zazwyczaj szkoda nam na to czasu, a dużo szybciej i wygodniej jest wykonać kanapki lub jajecznicę. Tym razem proponujemy nie omijać tego przepisu. Może on zaskoczyć swoim smakiem, puszystością i tym, co znajduje się w środku. Przez niektórych ten omlet uważany jest za śniadaniowy odpowiednim szarlotki. Wszystko za sprawą tartych owoców, które łączy się z masą. Dodatkowo już po wysmażeniu warto wysmarować go musem jabłkowym. Dzięki niemu smak będzie jeszcze głębszy.
Przepis na omlet szarlotkowy
Składniki
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- duże jabłko,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Jabłko obierz ze skórki i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie usuń gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do miski i obsyp cukrem i cynamonem.
- Do osobnej miski przesyp mąkę i połącz ją z jogurtem naturalnym. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Połącz do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej jogurtu lub mleka.
- Do przygotowanej masy dodaj starte jabłka i dokładnie całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wylej na niego powstałą mieszankę. Za pomocą szpatułki wyrównaj wierzch i smaż omlet pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę i podsmażaj do zarumienienia.
- Tak przygotowany omlet przełóż na talerz. Górę wysmaruj musem z jabłek i posyp cukrem pudrem.