Smak szarlotki na śniadanie? Teraz to możliwe i bardzo pyszne. Jest puszyste, słodkie i gotowe w kilka minut

Na śniadanie zazwyczaj jemy jajecznice, kanapki lub tosty. Jednak dziś warto sięgnąć po coś innego, by spróbować nowych smaków. Proponujemy wykonać ten puszysty omlet, który w środku skrywa niespodziankę. Swoim smakiem przypadnie do gustu wszystkim tym, który uwielbiają owocowe połączenia.

Wiele osób słyszało o śniadaniowych omletach, jednak nie każdy z nas je wykonuje. Zazwyczaj szkoda nam na to czasu, a dużo szybciej i wygodniej jest wykonać kanapki lub jajecznicę. Tym razem proponujemy nie omijać tego przepisu. Może on zaskoczyć swoim smakiem, puszystością i tym, co znajduje się w środku. Przez niektórych ten omlet uważany jest za śniadaniowy odpowiednim szarlotki. Wszystko za sprawą tartych owoców, które łączy się z masą. Dodatkowo już po wysmażeniu warto wysmarować go musem jabłkowym. Dzięki niemu smak będzie jeszcze głębszy.

Przepis na omlet szarlotkowy

Składniki

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • duże jabłko,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Jabłko obierz ze skórki i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie usuń gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do miski i obsyp cukrem i cynamonem.
  2. Do osobnej miski przesyp mąkę i połącz ją z jogurtem naturalnym. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Połącz do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej jogurtu lub mleka.
  3. Do przygotowanej masy dodaj starte jabłka i dokładnie całość wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wylej na niego powstałą mieszankę. Za pomocą szpatułki wyrównaj wierzch i smaż omlet pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę i podsmażaj do zarumienienia.
  5. Tak przygotowany omlet przełóż na talerz. Górę wysmaruj musem z jabłek i posyp cukrem pudrem.
Więcej o: