Domowe ciasta i wypieki nie mają sobie równych. Czasem jednak brakuje nam czasu na przygotowanie wymyślnego deseru. Goście właśnie zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie wiesz, co podać na stół? W takim wypadku warto upiec kruche ciasteczka. Będą gotowe w kwadrans. Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Jak przygotować kruche ciastka? To proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, dla których będzie to cukierniczy debiut. Aby upiec pieguski, wystarczy przygotować kilka składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Miękkie masło włóż do miski. Dosyp cukier, cukier waniliowy i utrzyj słodzidło z masłem na gładki puch. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masła. Całość ucieraj, aż masa stanie się gładka.
Do ciasta dodaj sól i proszek do pieczenia. Rozbij jajka. Żółtka i jedno białko dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę posiekaj i dorzuć do ciasta.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki i delikatnie spłaszcz je po umieszczeniu na blaszce. Wierzch ciastek możesz dodatkowo udekorować kawałkami czekolady. Całość piecz przez około kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzone pieguski są gotowe do podania.