Pieguski - przepis na smaczne ciasteczka z dodatkiem czekolady. Zasmakują nie tylko najmłodszym

Pieguski, czyli kultowe kruche ciasteczka to dla wielu prawdziwe wspomnienie dzieciństwa. Ten deser można z powodzeniem przygotować we własnej kuchni. Pieguski z dodatkiem czekolady z pewnością zasmakują domownikom i gościom.

Domowe ciasta i wypieki nie mają sobie równych. Czasem jednak brakuje nam czasu na przygotowanie wymyślnego deseru. Goście właśnie zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie wiesz, co podać na stół? W takim wypadku warto upiec kruche ciasteczka. Będą gotowe w kwadrans. Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Pieguski - przepis na domowe ciasteczka z dodatkiem czekolady

Jak przygotować kruche ciastka? To proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet te osoby, dla których będzie to cukierniczy debiut. Aby upiec pieguski, wystarczy przygotować kilka składników. Większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. 

  • 200 g (kostka) masła,
  • 2 żółtka i jedno białko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie (20 g) cukru waniliowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka mlecznej czekolady lub czekoladowe kropelki.

Tak przygotujesz kruche ciastka z czekoladą

Miękkie masło włóż do miski. Dosyp cukier, cukier waniliowy i utrzyj słodzidło z masłem na gładki puch. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masła. Całość ucieraj, aż masa stanie się gładka. 

Do ciasta dodaj sól i proszek do pieczenia. Rozbij jajka. Żółtka i jedno białko dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę posiekaj i dorzuć do ciasta.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj niewielkie kulki i delikatnie spłaszcz je po umieszczeniu na blaszce. Wierzch ciastek możesz dodatkowo udekorować kawałkami czekolady. Całość piecz przez około kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzone pieguski są gotowe do podania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.