Czy drożdże można mrozić? Drożdże dostępne na sklepowych półkach zazwyczaj mają masę 100 g. Bardzo często zdarza się, że do przygotowania ciasta czy innego wypieku nie potrzebujemy aż takiej ich ilości i tak po prostu wyrzucamy to, co zostało. Przede wszystkim dlatego, że termin przydatności do spożycia zazwyczaj nie jest zbyt długi w przypadku świeżych drożdży. Zamrażając drożdże możemy w łatwy sposób uniknąć marnowania żywności, a także naszych pieniędzy.
Drożdże to rodzaj jednokomórkowych mikroorganizmów, zaliczanych do grzybów. Ich wielkość i forma zależą od warunków jak i wieku hodowli, gatunku, a także stanu odżywiania. Właściwości drożdży były doceniane już za czasów Hipokratesa, kiedy to robiono z nich specjalny napój, który oczyszczał jelita i wzmacniał organizm.
Czym charakteryzują się drożdże i jakie mają właściwości odżywcze? Są one źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego i ryboflawiny. Zawarta w drożdżach biotyna korzystnie wpływa na nasze paznokcie, skórę oraz włosy. W drożdżach znajduje się też wiele mikro i makro składników takich jak żelazo, mangan, potas, a także magnez, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Jak mrozić drożdże, aby nie straciły swoich wartości? Oto kilka prostych wskazówek, które mogą się przydać przed włożeniem drożdży do zamrażarki:
Czy drożdże można mrozić ponownie po ich rozmrożeniu? Nie, nie powinno się zamrażać drożdży ponownie, kiedy już się rozmrożą. Dotyczy to także innych produktów spożywczych. Należy wspomnieć, że ponownie mrożone produkty mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego też nie polecamy tego robić.
Drożdże można mrozić, o czym już wiemy. Najczęściej wykorzystujemy do tego sposób, o którym wspomniane było wcześniej. Nie każdy jednak wie, że także mąka może się przydać przy zamrażaniu drożdży. Na czym polega kolejny sposób mrożenia drożdży? Wystarczy wymieszać drożdże z mąką. Na 250 g mąki powinniśmy przygotować 100 g drożdży, które musimy rozetrzeć w dłoniach w taki sposób jak rozciera się produkty na kruszonkę. W ten sposób powstanie suchy zaczyn, który dzielimy na 10 porcji, wkładamy do woreczków strunowych, a następnie do zamrażarki. Ta metoda jest dość wygodna, bo możemy użyć drożdży od razu po wyjęciu ich z zamrażalnika i nie musimy czekać by odtajały.
Skoro wiemy, czy można zamrozić drożdże należałoby także wiedzieć, jak prawidłowo je rozmrozić by nie straciły swoich właściwości. W jaki sposób się za to zabrać i co jest ważne przy rozmrażaniu drożdży? Przede wszystkim:
Drożdże mrożone możemy dodać do ciasta jeszcze zanim się rozmrożą. Oto wskazówka jak dokładnie trzeba to zrobić. Wystarczy, że wymieszamy niewielką część mąki, wody i cukru z przepisu w misce i dodamy drożdże. Temperatura masy powinna wynosić 32 stopnie Celsjusza. Woda sprawi, że drożdże zaczną się rozmrażać, a kiedy zauważymy, że w pełni się rozpuściły, mieszamy powstałą masę z pozostałymi składnikami. Warto jednak pamiętać, że sól i tłuszcz spowalniają wzrost rozmrożonych drożdży, dlatego najlepiej te składniki dodać do ciasta, gdy drożdże będą całkowicie rozpuszczone.