Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Zwykle przygotowuje się je z farszem grzybowym, mięsnym lub owocowym. Wariacji smakowych w przepisach jednak nie brakuje, dlatego warto czasem odejść od tradycji i wypróbować nieco inną, równie ciekawą recepturę na wyśmienite pierogi.
Twaróg znakomicie urozmaici farsz na pierogi i podkreśli smak kapusty. Taka wersja znanej potrawy jest wciąż mało znana. A szkoda! Pierogi z kapustą i nabiałem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i sycące oraz pożywne. Zniwelują głód i zapewnią sytość na długie godziny. Warto je przygotować od czasu do czasu, zamiennie z pierogami ruskimi, mięsnymi czy z jagodami.
Składniki na ciasto pierogowe:
Składniki na farsz:
Zacznij od wyrobienia ciasta na pierogi. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj szczyptę soli, a następnie wlej ciepłą wodę. Wymieszaj ręką i wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto przykryj ręcznikiem lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kwadrans. Po tym czasie rozwałkuj je i zacznij wykrawać niewielkie kółka na pierogi. Możesz w tym celu użyć foremki lub szklanki.
W kolejnym etapie zajmij się farszem. Kapustę dokładnie opłucz i osusz. Pozbądź się liści, a samą główkę przekrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z osolonym wrzątkiem i gotuj, aż kapusta całkiem zmięknie. Warzywo odsącz i rozdrobnij np. nożem. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Po kilku minutach dodaj rozdrobnioną kapustę.
Kiedy farsz z kapusty ostygnie, dodaj do niego pokruszony twaróg. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania i zamieszaj. Na koniec wyłóż po łyżce farszu na każdym kawałku ciasta, po czym dokładnie zlep jego brzegi. Gotowe pierogi z farszem zagotuj w osolonej, wrzącej wodzie. Potrawę podawaj na ciepło z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną i skwarkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl